fasolakia
clock icon
20'

Πράσινη σαλάτα με φασολάκια και γαρίδες

Υλικά

  • 700 γρ. φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα
  • 12 γαρίδες, καθαρισμένες
  • 1/2 κρεμμύδι λευκό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. καρότο, κομμένο σαν λεπτό σπαγγέτι
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένο
  • 200 γρ. κορόμηλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι ολικής, καβουρδισμένο, για το σερβίρισμα
  • Για τη βινεγκρετ

  • 50 ml χυμό λάιμ
  • 30 ml σιρόπι αγαύης
  • 220 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 25 ml σησαμέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους
  • 1/2 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι φρέσκια, ψιλοκομμένη

Τα καλοκαιρινά φασολάκια γίνονται η βάση σε αυτή την απολαυστική σαλάτα με γαρίδες και κορόμηλα. Η βινεγκρέτ με λάιμ, σησαμέλαιο και μια ιδέα τσίλι ταιριάζει πολύ με τις γαρίδες και αρωματίζει υπέροχα αυτό το δροσερό πιάτο που μπορεί αν σερβιριστεί και ως ελαφρύ γεύμα.

Σε νερό που κοχλάζει προσθέτουμε αλάτι και μπλανσάρουμε (ζεματάμε) τα φασολάκια για μερικά λεπτά κρατώντας τα al dente. Τα βάζουμε σε μπολ με πάγο και κρύο νερό για να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.

Μόλις είναι έτοιμα αλατίζουμε τις γαρίδεςκαι τις τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές ίσα να ψηθούν ελαφρά για 3΄-4.΄
Τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη βινεγκρέτ:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει. Βάζουμε στο ψυγείο.

Ανακατεύουμε τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ εκτός από τις γαρίδες και προσθέτουμε την επιθυμητή ποσότητα από τη βινεγκρέτ που ετοιμάσαμε.
Σερβίρουμε τη σαλάτα γαρνίροντας με τις γαρίδες και το καβουρδισμένο σουσάμι.

Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μ. Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε νερό που κοχλάζει προσθέτουμε αλάτι και μπλανσάρουμε (ζεματάμε) τα φασολάκια για μερικά λεπτά κρατώντας τα al dente. Τα βάζουμε σε μπολ με πάγο και κρύο νερό για να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.

Βήμα 2

Μόλις είναι έτοιμα αλατίζουμε τις γαρίδεςκαι τις τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές ίσα να ψηθούν ελαφρά για 3΄-4.΄
Τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 3

Για τη βινεγκρέτ:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει. Βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ εκτός από τις γαρίδες και προσθέτουμε την επιθυμητή ποσότητα από τη βινεγκρέτ που ετοιμάσαμε.
Σερβίρουμε τη σαλάτα γαρνίροντας με τις γαρίδες και το καβουρδισμένο σουσάμι.

Βήμα 5

Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μ. Γεωργιάδης