salata me chips kolokythas
clock icon
30'

Πράσινη σαλάτα με φινόκιο, πορτοκάλι, σταφύλια και τσιπς κολοκύθας

Υλικά

  • διάφορα πράσινα σαλατικά της επιλογής σας (σπανάκι, γαλλική και κατσαρή σαλάτα, λόλα, αντίδια κ.λπ.)
  • 1 φινόκιο (μαζί με τα πράσινα φυλλαράκια του)
  • ½ πορτοκάλι, σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι ρόγες σουλτανίνας + 1 μικρό τσαμπάκι για το σερβίρισμα
  • 100γρ. γραβιέρα Νάξου, σε λεπτές φλούδες ή κυβάκια
  • Για τη sauce

  • χυμό και ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
  • λίγους μαραθόσπορους
  • Για τα τσιπς κολοκύθας

  • 100γρ. κολοκύθα
  • λίγο αλεύρι
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Μια δροσερή πράσινη σαλάτα, που ανοίγει ιδανικά κάθε γεύμα. Η πορτοκαλένια sauce απογειώνει τη γεύση της, ενώ τα τσιπς κολοκύθας χαρίζουν την απαραίτητη τραγανότητα στο πιάτο.

Καθαρίζετε και κόβετε το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Αν έχετε μαντολίνο, το περνάτε από το μαντολίνο και το βάζετε σε ένα μπολ.

Ετοιμάζετε τη sauce αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί στο multi, περιχύνετε το φινόκιο και αφήνετε να μαριναριστεί.

Από το μαντολίνο περνάτε και την κολοκύθα και την κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες. Τις αλευρώνετε και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Όταν θέλετε να σερβίρετε στραγγίζετε το φινόκιο από τη sauce και την κρατάτε στην άκρη. Αναμιγνύετε τα πράσινα σαλατικά σε πιατέλα τοποθετώντας ανάμεσα τις ρόγες των σταφυλιών. Προσθέτετε τις φέτες του πορτοκαλιού, το φινόκιο και τη γραβιέρα.

Περιχύνετε τη σαλάτα με τη sauce, διακοσμείτε με το τσαμπί του σταφυλιού και τα τσιπς κολοκύθας, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μάραθο και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και κόβετε το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Αν έχετε μαντολίνο, το περνάτε από το μαντολίνο και το βάζετε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη sauce αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί στο multi, περιχύνετε το φινόκιο και αφήνετε να μαριναριστεί.

Βήμα 3

Από το μαντολίνο περνάτε και την κολοκύθα και την κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες. Τις αλευρώνετε και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Όταν θέλετε να σερβίρετε στραγγίζετε το φινόκιο από τη sauce και την κρατάτε στην άκρη. Αναμιγνύετε τα πράσινα σαλατικά σε πιατέλα τοποθετώντας ανάμεσα τις ρόγες των σταφυλιών. Προσθέτετε τις φέτες του πορτοκαλιού, το φινόκιο και τη γραβιέρα.

Βήμα 5

Περιχύνετε τη σαλάτα με τη sauce, διακοσμείτε με το τσαμπί του σταφυλιού και τα τσιπς κολοκύθας, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μάραθο και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη