20181228144245_TYROPITA-PRWTOXRINIAPTIKH-
clock icon
1:30'

Πρωτοχρονιάτικη τυρόπιτα Μακεδονίας

Υλικά

  • 450γρ. φύλλο κρούστας
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ανακατεμένο με 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500γρ. φέτα τριμμένη ή 300γρ. φέτα και 200γρ. ανθότυρο
  • 8 αβγά χτυπημένα
  • 80γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας γάλα

Μια τυρόπιτα είναι πάντα ευπρόσδεκτή στο γιορτινό τραπέζι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τα αβγά με τη φέτα, το σιμιγδάλι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Αλείφετε τα μισά φύλλα ένα-ένα με το μίγμα από το βούτυρο και το λάδι και τα στρώνετε σταυρωτά και λοξά σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί, έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων ομοιόμορφα γύρω από τις άκρες του ταψιού. Να φροντίσετε να είναι αλειμμένες και οι άκρες που εξέχουν για να μη στεγνώσουν τα φύλλα.
Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα. Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα επίσης με βούτυρο και λάδι. Εδώ, όμως, κόβετε τις άκρες των φύλλων για να είναι ακριβώς στο σχήμα του ταψιού.
Διπλώνετε τις άκρες των κάτω φύλλων γύρω-γύρω από στις άκρες του ταψιού με τα δάχτυλα, πιέζοντάς τες να σχηματίσουν σούρες. Αν δεν είναι ομοιόμορφες οι σούρες, μπορείτε να τις κόψετε με ψαλίδι.
Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο και το γάλα και την ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τα αβγά με τη φέτα, το σιμιγδάλι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Αλείφετε τα μισά φύλλα ένα-ένα με το μίγμα από το βούτυρο και το λάδι και τα στρώνετε σταυρωτά και λοξά σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί, έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων ομοιόμορφα γύρω από τις άκρες του ταψιού. Να φροντίσετε να είναι αλειμμένες και οι άκρες που εξέχουν για να μη στεγνώσουν τα φύλλα.

Βήμα 3

Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα. Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα επίσης με βούτυρο και λάδι. Εδώ, όμως, κόβετε τις άκρες των φύλλων για να είναι ακριβώς στο σχήμα του ταψιού.

Βήμα 4

Διπλώνετε τις άκρες των κάτω φύλλων γύρω-γύρω από στις άκρες του ταψιού με τα δάχτυλα, πιέζοντάς τες να σχηματίσουν σούρες. Αν δεν είναι ομοιόμορφες οι σούρες, μπορείτε να τις κόψετε με ψαλίδι.

Βήμα 5

Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο και το γάλα και την ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κάτη