ravani

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 3 αβγά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα
  • 1 ποτήρι Σιμιγδάλι Χονδρό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • ½ φλιτζάνι Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι γάλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • Για το σιρόπι

  • 5 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 2 βανίλιες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο

Ένα πλούσιο σιροπιαστό γλυκό με Χονδρό και Ψιλό Σιμιγδάλι ΜΕΛΙΣΣΑ που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τη βανίλια και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο στο σιρόπι κι αφήνετε να λιώσει το βούτυρο και να κρυώσει το σιρόπι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα όλα μαζί για 10 λεπτά να αφρατέψουν.
Λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι σας κι αδειάζετε μέσα τη ζύμη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα το γλυκό, κάνοντας μια κρούστα από πάνω.
Ξεφουρνίζετε το ραβανί, αφήνετε να περάσουν 5 λεπτά, το χαράζετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Αφού απορροφήσει το μισό, συμπληρώνετε σταδιακά και το υπόλοιπο και περιμένετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τη βανίλια και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο στο σιρόπι κι αφήνετε να λιώσει το βούτυρο και να κρυώσει το σιρόπι.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα όλα μαζί για 10 λεπτά να αφρατέψουν.

Βήμα 3

Λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι σας κι αδειάζετε μέσα τη ζύμη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα το γλυκό, κάνοντας μια κρούστα από πάνω.

Βήμα 4

Ξεφουρνίζετε το ραβανί, αφήνετε να περάσουν 5 λεπτά, το χαράζετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Αφού απορροφήσει το μισό, συμπληρώνετε σταδιακά και το υπόλοιπο και περιμένετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε.