risotto keftedakia
clock icon
1:5'

Ριζότο με κεφτεδάκια

Υλικά

  • 200γρ. κρεμμυδάκια μικρά, για στιφάδο (κοκκάρια)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 3 κουτ. σούπας τυρί πικάντικο, τριμμένο
  • πικάντικο τυρί τριμμένο
  • Για το ριζότο

  • 300γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 50γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • Για τα κεφτεδάκια

  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς κόρα, μουσκεμένο σε γάλα
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • αλάτι, πιπέρι

Αυτό το ριζότο είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Τα μικρούλικα κεφτεδάκια του δίνουν ξεχωριστή εμφάνιση και το ξύσμα του λεμονιού φινετσάτη γεύση. Φτιάξτε το και είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, το ξίδι, το τριμμένο κρεμμύδι, το τυρί, το αβγό, το μαϊντανό, τα 3/4 του ξύσματος λεμονιού και το αλατοπίπερο. Ζυμώνετε τα υλικά και πλάθετε πολύ μικρά κεφτεδάκια, σαν μεγάλες ελιές. Τα τηγανίζετε στο λάδι μαζί με τα καθαρισμένα κοκκάρια, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζετε το ριζότο: Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο, ρίχνετε και λίγο από το λάδι που τηγανίσατε τα κεφτεδάκια και σοτάρετε το ρύζι για μερικά λεπτά. Ρίχνετε λίγο λίγο το ζωμό και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Όταν το ριζότο έχει σχεδόν χυλώσει, προσθέτετε τα κεφτεδάκια με τα κοκκάρια και ανακατεύετε.
Όταν χυλώσει εντελώς, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο (λιωμένο) και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε αμέσως, με το τριμμένο τυρί χωριστά, ώστε να βάλει ο καθένας όσο θέλει στη μερίδα του. Αν θέλετε, γαρνίρετε και με μερικά τηγανισμένα φυλλαράκια μαϊντανού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, το ξίδι, το τριμμένο κρεμμύδι, το τυρί, το αβγό, το μαϊντανό, τα 3/4 του ξύσματος λεμονιού και το αλατοπίπερο. Ζυμώνετε τα υλικά και πλάθετε πολύ μικρά κεφτεδάκια, σαν μεγάλες ελιές. Τα τηγανίζετε στο λάδι μαζί με τα καθαρισμένα κοκκάρια, μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το ριζότο: Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο, ρίχνετε και λίγο από το λάδι που τηγανίσατε τα κεφτεδάκια και σοτάρετε το ρύζι για μερικά λεπτά. Ρίχνετε λίγο λίγο το ζωμό και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Όταν το ριζότο έχει σχεδόν χυλώσει, προσθέτετε τα κεφτεδάκια με τα κοκκάρια και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Όταν χυλώσει εντελώς, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο (λιωμένο) και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε αμέσως, με το τριμμένο τυρί χωριστά, ώστε να βάλει ο καθένας όσο θέλει στη μερίδα του. Αν θέλετε, γαρνίρετε και με μερικά τηγανισμένα φυλλαράκια μαϊντανού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey