rolakia siropiasta nik
clock icon
1:10'

Ρολάκια με φυστίκι Αιγίνης σιροπιαστά

Υλικά

    Για τα ρολάκια

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας (1 πακέτο )
  • 1 φλιτζάνι Flora με βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση

  • 4 φλιτζάνια φυστικόψυχα, ψιλοκοπανισμένη
  • 1 φλιτζάνι μπισκότα της αρεσκείας σας, τριμμένα
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (διαλέξτε την πιο ψιλή που θα βρείτε στο ράφι)
  • 3 αβγά, χτυπημένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 κουτ. σούπας ανθόνερο
  • Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Τραγανές μπουκίτσες με φύλλo που θα αλείψετε με Flora με βούτυρο και θα γεμίσετε με φιστίκι Αιγίνης. Μια ωραία γλυκιά πρόταση για το απογευματινό σας τσάι ή καφέ.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Τρίβετε πρώτα τα μπισκότα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη. Σε ένα μπολ μετά ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε κατά μέρος.
Ετοιμάζετε τις φλογέρες: Απλώνετε τα φύλλα κρούστας ανά δύο, το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο και τα βουτυρώνετε και τα δύο με το λιωμένο Flora. Στη συνέχεια κόβετε κάθε διπλό τέτοιο φύλλο σε 4 λωρίδες, ίδιου φάρδους. Συνολικά θα έχετε φτιάξει περίπου 20 λωρίδες διπλού φύλλου. Μοιράζετε το μίγμα της γέμισης σε κάθε λωρίδα και τυλίγετε την καθεμία σε ρολό-φλογέρα. Καθώς τυλίγετε κατά μήκος, φέρνετε και τις πλαϊνές άκρες των φύλλων προς το κέντρο για να σφραγίσετε τη γέμιση.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε με Flora ένα μεγάλο ρηχό ταψί και αραδιάζετε εκεί τις φλογέρες. Τις βουτυρώνετε και αυτές, βάζετε το ταψί στο φούρνο και τις ψήνετε για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού και τα βράζετε για 6 - 7 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε το σιρόπι να γίνει χλιαρό και με μια τρυπητή κουτάλα βάζετε στο σιρόπι τις φλογέρες ανά δύο ή τρεις. Τις σιροπιάζετε για 1 - 2 δευτερόλεπτα στο χλιαρό σιρόπι, τις στραγγίζετε σε μια σχάρα και τις μεταφέρετε σε πιατέλα.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Τρίβετε πρώτα τα μπισκότα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη. Σε ένα μπολ μετά ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε κατά μέρος.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τις φλογέρες: Απλώνετε τα φύλλα κρούστας ανά δύο, το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο και τα βουτυρώνετε και τα δύο με το λιωμένο Flora. Στη συνέχεια κόβετε κάθε διπλό τέτοιο φύλλο σε 4 λωρίδες, ίδιου φάρδους. Συνολικά θα έχετε φτιάξει περίπου 20 λωρίδες διπλού φύλλου. Μοιράζετε το μίγμα της γέμισης σε κάθε λωρίδα και τυλίγετε την καθεμία σε ρολό-φλογέρα. Καθώς τυλίγετε κατά μήκος, φέρνετε και τις πλαϊνές άκρες των φύλλων προς το κέντρο για να σφραγίσετε τη γέμιση.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε με Flora ένα μεγάλο ρηχό ταψί και αραδιάζετε εκεί τις φλογέρες. Τις βουτυρώνετε και αυτές, βάζετε το ταψί στο φούρνο και τις ψήνετε για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 4

Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού και τα βράζετε για 6 - 7 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

Βήμα 5

Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε το σιρόπι να γίνει χλιαρό και με μια τρυπητή κουτάλα βάζετε στο σιρόπι τις φλογέρες ανά δύο ή τρεις. Τις σιροπιάζετε για 1 - 2 δευτερόλεπτα στο χλιαρό σιρόπι, τις στραγγίζετε σε μια σχάρα και τις μεταφέρετε σε πιατέλα.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή