rofos me bamies IMG_0352
clock icon
1:20'

Ροφός στο φούρνο με μπάμιες

Υλικά

  • 1-1¼ κιλού ροφός καθαρισμένος
  • 1 κιλό μπάμιες (όχι μικρές), καθαρισμένες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά), κομμένο στα τέσσερα
  • 400γρ. ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι

Παραδοσιακό φαγητό του Ρεθύμνου που γίνεται μόνο με ροφό και με φρέσκες, μεγάλες μπάμιες. Στο Ηράκλειο και στα Μάλια Λασιθίου το μαγειρεύουν με σάρπες. Στην περίπτωση που δεν βρίσκετε ούτε ροφό ούτε σάρπες, δοκιμάστε ένα άλλο φιλέτο ψαριού παρόμοιο με τα άλλα δύο.

Βάζετε τις μπάμιες σε μεγάλο ρηχό ταψί και τις ραντίζετε με το ξίδι. Αφήνετε το ταψί στον ήλιο αν είναι δυνατό για 20 λεπτά (βοηθάει στο να μη βγάζουν οι μπάμιες το γλοιώδες υγρό τους).
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και, όταν πάρει βράση, προσθέτετε τις μπάμιες. Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι μπάμιες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το ψάρι μέσα έξω με αλάτι και πιπέρι και το τοποθετείτε σε λαδωμένο μεγάλο ταψί.
Στρώνετε γύρω από το ψάρι τις μπάμιες και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τις μπάμιες σε μεγάλο ρηχό ταψί και τις ραντίζετε με το ξίδι. Αφήνετε το ταψί στον ήλιο αν είναι δυνατό για 20 λεπτά (βοηθάει στο να μη βγάζουν οι μπάμιες το γλοιώδες υγρό τους).

Βήμα 2

Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και, όταν πάρει βράση, προσθέτετε τις μπάμιες. Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι μπάμιες.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το ψάρι μέσα έξω με αλάτι και πιπέρι και το τοποθετείτε σε λαδωμένο μεγάλο ταψί.

Βήμα 4

Στρώνετε γύρω από το ψάρι τις μπάμιες και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το ψάρι.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή