nistisimo-samali

Υλικά

  • 2 νεροπότηρα Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 1 νεροπότηρο Σιμιγδάλι Χονδρό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σε κρυστάλλους
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ.)
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο
  • 1 νεροπότηρο νερό
  • Για το σιρόπι

  • 2 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 2 νεροπότηρα νερό
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού

Το αγαπημένο σιροπιαστό γλύκισμα θα γίνει η πιο γλυκιά σας συντροφιά στη νηστεία. Το ετοιμάζετε με ψιλό και χονδρό Σιμιγδάλι ΜΕΛΙΣΣΑ και σας κερδίζει με τη λαχταριστή του γεύση.

Κοπανάτε την μαστίχα σε γουδί ή στο μούλτι μαζί με λίγο σιμιγδάλι και λίγη ζάχαρη να γίνει σκόνη.
Μέσα σε μια λεκανίτσα αναμειγνύετε το υπόλοιπο ψιλό και χονδρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτετε το καλαμποκέλαιο και το νερό κι ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα σε μέτριο ταψί καλά λαδωμένο από πριν. Δεν πρέπει το πάχος του χυλού να ξεπερνά τα 2 δάχτυλα στο ταψί και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήνετε το γλυκό να ξεκουραστεί για 1 ώρα ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει το γλυκό. Ετοιμάζετε και το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει στην κατσαρόλα. Στην αρχή θα ανακατέψετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό.
Χαράζετε το κρύο σάμαλι σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και το σιροπιάζετε με ζεστό σιρόπι (ούτε καυτό ούτε κρύο) ρίχνοντάς λίγο λίγο με κουτάλα. Αφήνετε να το απορροφήσει όλο πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Μην βιαστείτε γιατί θα σας διαλυθεί και είναι κρίμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοπανάτε την μαστίχα σε γουδί ή στο μούλτι μαζί με λίγο σιμιγδάλι και λίγη ζάχαρη να γίνει σκόνη.

Βήμα 2

Μέσα σε μια λεκανίτσα αναμειγνύετε το υπόλοιπο ψιλό και χονδρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 3

Προσθέτετε το καλαμποκέλαιο και το νερό κι ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα σε μέτριο ταψί καλά λαδωμένο από πριν. Δεν πρέπει το πάχος του χυλού να ξεπερνά τα 2 δάχτυλα στο ταψί και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήνετε το γλυκό να ξεκουραστεί για 1 ώρα ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Βήμα 5

Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει το γλυκό. Ετοιμάζετε και το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει στην κατσαρόλα. Στην αρχή θα ανακατέψετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό.

Βήμα 6

Χαράζετε το κρύο σάμαλι σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και το σιροπιάζετε με ζεστό σιρόπι (ούτε καυτό ούτε κρύο) ρίχνοντάς λίγο λίγο με κουτάλα. Αφήνετε να το απορροφήσει όλο πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Μην βιαστείτε γιατί θα σας διαλυθεί και είναι κρίμα.