salata fasolia
clock icon
1:10'

Σαλάτα με λευκά φασόλια, μαυρομάτικα, μανιτάρια και παστουρμά

Υλικά

  • 150γρ. Φασόλια Μέτρια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 150γρ. μαυρομάτικα Φενεού
  • 1 μικρό καρότο καθαρισμένο
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • 1½ φλιτζάνι μανιτάρια άσπρα, σε λεπτές φέτες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες (έτοιμες από βάζο), σε λεπτές λωρίδες
  • 4-5 φέτες παστουρμά, σε καρεδάκια
  • Για το dressing

  • ¼ φλιτζάνι πετιμέζι ροδιού
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αντί για παστουρμά, μπορείτε να βάλετε ψημένο τραγανό μπέικον ή άλλο παστό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια.

Ποιος είπε ότι τα θρεπτικά και τόσο νόστιμα όσπρια δεν ταιριάζουν σε ένα επίσημο, γιορτινό τραπέζι; Με τα κατάλληλα υλικά μετατρέπονται σε ένα υπέροχο πιάτο, όπως αυτή η σαλάτα με Φασόλια Μέτρια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.

Βράζετε τα φασόλια σε 2 λίτρα νερό με το καρότο και το σέλινο για 45-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και αφαιρείτε το καρότο και το σέλινο.
Στο μεταξύ ανακατεύετε τα υλικά για το dressing και προσθέτετε τα μανιτάρια. Αφήνετε να μαριναριστούν όση ώρα βράζουν τα φασόλια.
Βάζετε σε μπολ τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Προσθέτετε το dressing με τα μανιτάρια και τα ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε σε μπολ σαλάτας και σκορπάτε από πάνω τον παστουρμά.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα φασόλια σε 2 λίτρα νερό με το καρότο και το σέλινο για 45-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και αφαιρείτε το καρότο και το σέλινο.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ανακατεύετε τα υλικά για το dressing και προσθέτετε τα μανιτάρια. Αφήνετε να μαριναριστούν όση ώρα βράζουν τα φασόλια.

Βήμα 3

Βάζετε σε μπολ τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Προσθέτετε το dressing με τα μανιτάρια και τα ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε σε μπολ σαλάτας και σκορπάτε από πάνω τον παστουρμά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή