salata me fresko araka_recipe
clock icon
40'

Σαλάτα με φρέσκο αρακά, γαλοτύρι και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά

  • 1.500 γρ. αρακάς (ζυγισμένο ακαθάριστο)
  • 1 μαρούλι, χωρισμένο στα φύλλα του, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 250γρ. γαλοτύρι
  • 60γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα
  • Για το dressing

  • χυμό + ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ ματσάκι άνηθο (μόνο τα φυλλαράκια), ψιλοκομμένο
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σαλάτα με φρέσκο αρακά, γαλοτύρι και φιστίκια Αιγίνης, που μπορεί να γίνει το τέλειο θρεπτικό γεύμα για το βράδυ.

Καθαρίζετε τον αρακά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να ζεσταθεί και μόλις πάρει βράση, βράζετε τον αρακά για 12-14 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνετε τον αρακά και τον ρίχνετε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Τον αφήνετε εκεί για 5 λεπτά, για να παραμείνει τραγανός και με ζωηρό πράσινο χρώμα. Τον στραγγίζετε και τον σκουπίζετε καλά με μια βαμβακερή πετσέτα.
Έπειτα, βάζετε το κομμένο μαρούλι σε μια μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κρύο αρακά και το γαλοτύρι. Ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε με το πιρούνι τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το μέλι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing που ετοιμάσατε, πασπαλίζετε με τα φιστίκια και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τον αρακά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να ζεσταθεί και μόλις πάρει βράση, βράζετε τον αρακά για 12-14 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνετε τον αρακά και τον ρίχνετε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Τον αφήνετε εκεί για 5 λεπτά, για να παραμείνει τραγανός και με ζωηρό πράσινο χρώμα. Τον στραγγίζετε και τον σκουπίζετε καλά με μια βαμβακερή πετσέτα.

Βήμα 2

Έπειτα, βάζετε το κομμένο μαρούλι σε μια μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κρύο αρακά και το γαλοτύρι. Ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.

Βήμα 3

Σε ένα μπολάκι χτυπάτε με το πιρούνι τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το μέλι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing που ετοιμάσατε, πασπαλίζετε με τα φιστίκια και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση