SOLOMOS NTOMATA KREMMYDIA exolive magazine.gr
clock icon
1:15'

Σολομός με ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

  • 6 φέτες σολομού, παχιές
  • 3 νεροπότηρα ντομάτα, φρεσκοτριμμένη
  • 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • ½ κιλό κρεμμύδια
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο γλυκό κρασί Σάμου
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο για το πασπάλισμα

Μια νόστιμη πρόταση με βάση το σολομό. Και θα το φτιάξετε τόσο εύκολα…

Αρχικά ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε ροδέλες ή σε φέτες, τα ρίχνετε σε τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε καλά μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά. Τα σβήνετε με το γλυκό κρασί, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί και να γίνουν ένα πηκτός πολτός. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το λιωμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Ρίχνετε τη φρεσκοτριμμένη ντομάτα, αλατίζετε, πιπερώνετε, και αφήνετε να μαγειρευτούν τα υλικά σε σιγανή φωτιά μέχρι να μείνει ο μισός όγκος.
Παίρνετε τις παχουλές φέτες σολομού και τις βάζετε μέσα σε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας και με ένα κουτάλι της σούπας πάνω στις φέτες μοιράζετε το καραμελωμένο κρεμμύδι. Το πατάτε να απλωθεί παντού, πασπαλίζετε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Σερβίρετε τους σολομούς σε πιατέλα προσθέτοντας λίγο φρεσκοτριμμένο ωμό μαϊντανό. Συνοδεύετε με πατατοσαλάτα ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε ροδέλες ή σε φέτες, τα ρίχνετε σε τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε καλά μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά. Τα σβήνετε με το γλυκό κρασί, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί και να γίνουν ένα πηκτός πολτός. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το λιωμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Ρίχνετε τη φρεσκοτριμμένη ντομάτα, αλατίζετε, πιπερώνετε, και αφήνετε να μαγειρευτούν τα υλικά σε σιγανή φωτιά μέχρι να μείνει ο μισός όγκος.

Βήμα 3

Παίρνετε τις παχουλές φέτες σολομού και τις βάζετε μέσα σε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας και με ένα κουτάλι της σούπας πάνω στις φέτες μοιράζετε το καραμελωμένο κρεμμύδι. Το πατάτε να απλωθεί παντού, πασπαλίζετε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Βήμα 4

Σερβίρετε τους σολομούς σε πιατέλα προσθέτοντας λίγο φρεσκοτριμμένο ωμό μαϊντανό. Συνοδεύετε με πατατοσαλάτα ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb