solomos gravlax slider_213068287
clock icon
35'

Σολομός Gravlax με σάλτσα μουστάρδα Maille au miel

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτο σολομού (χωρίς κόκαλα) με το δέρμα του
  • 75γρ. αλάτι
  • 50γρ. ζάχαρη λευκή
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο σπασμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού ή μίγμα από λεμόνι–λάιμ-πορτοκάλι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. μουστάρδα Maille au miel
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένος

Ο μαριναρισμένος σολομός Gravlax είναι μια συνταγή που μας έρχεται από τη Σουηδία και αποτελεί ένα εξαιρετικό ορεκτικό που απογειώνει γευστικά κάθε τραπέζι. Ετοιμάζεται εύκολα, ενώ η μουστάρδα Maille au miel με μέλι τον κάνει απλά πεντανόστιμο.

Αναμιγνύετε τη ζάχαρη με το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, το μαραθόσπορο και τον κόλιανδρο. Ψιλοκόβετε τον άνηθο.
Στρώνετε την επιφάνεια εργασίας με μεμβράνη. Τοποθετείτε το σολομό με το δέρμα προς τα κάτω, τον αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τον πασπαλίζετε με το μισό μίγμα αλατιού-ζάχαρης. Δίπλα ακριβώς απλώνετε ένα στρώμα από ψιλοκομμένο άνηθο σε έκταση όση και η επιφάνεια του σολομού και αναποδογυρίζετε πάνω του το σολομό από την μεριά της σάρκας. Τώρα έχετε μπροστά σας τη μεριά με το δέρμα. Πασπαλίζετε πρώτα με το υπόλοιπο μίγμα αλατιού και μετά με άνηθο ψιλοκομμένο. Τυλίγετε χαλαρά με τη μεμβράνη και μεταφέρετε το σολομό σε ένα ταψί με τη μεριά του δέρματος από κάτω.
Σκεπάζετε με δεύτερο ταψί μέσα στο οποίο προσθέτετε ένα βάρος (π.χ. μια κονσέρβα). Τοποθετείτε το ταψί στο ψυγείο για τρία-τέσσερα 24ωρα. Ξετυλίγετε το σολομό, τον ξεπλένετε και τον στεγνώνετε καλά. Τον διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα μουστάρδας αναμιγνύοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος προσθέτετε τον άνηθο και σερβίρετε.
Όταν θέλετε να σερβίρετε κόβετε το σολομό σε λοξές λεπτές φέτες και τον σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα. Συνοδεύετε με λεπτοκομμένες και ψημένες φέτες ψωμιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναμιγνύετε τη ζάχαρη με το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, το μαραθόσπορο και τον κόλιανδρο. Ψιλοκόβετε τον άνηθο.

Βήμα 2

Στρώνετε την επιφάνεια εργασίας με μεμβράνη. Τοποθετείτε το σολομό με το δέρμα προς τα κάτω, τον αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τον πασπαλίζετε με το μισό μίγμα αλατιού-ζάχαρης. Δίπλα ακριβώς απλώνετε ένα στρώμα από ψιλοκομμένο άνηθο σε έκταση όση και η επιφάνεια του σολομού και αναποδογυρίζετε πάνω του το σολομό από την μεριά της σάρκας. Τώρα έχετε μπροστά σας τη μεριά με το δέρμα. Πασπαλίζετε πρώτα με το υπόλοιπο μίγμα αλατιού και μετά με άνηθο ψιλοκομμένο. Τυλίγετε χαλαρά με τη μεμβράνη και μεταφέρετε το σολομό σε ένα ταψί με τη μεριά του δέρματος από κάτω.

Βήμα 3

Σκεπάζετε με δεύτερο ταψί μέσα στο οποίο προσθέτετε ένα βάρος (π.χ. μια κονσέρβα). Τοποθετείτε το ταψί στο ψυγείο για τρία-τέσσερα 24ωρα. Ξετυλίγετε το σολομό, τον ξεπλένετε και τον στεγνώνετε καλά. Τον διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα μουστάρδας αναμιγνύοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος προσθέτετε τον άνηθο και σερβίρετε.

Βήμα 5

Όταν θέλετε να σερβίρετε κόβετε το σολομό σε λοξές λεπτές φέτες και τον σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα. Συνοδεύετε με λεπτοκομμένες και ψημένες φέτες ψωμιού.