clock icon
50'

Σολωμός ημίπαστος Sous Vide με κρέμα ταραμά

Υλικά

    Για το σολωμό

  • 400γρ. σολωμός φιλέτο
  • 100γρ. αλάτι
  • 80γρ. ζάχαρη
  • Για την κρέμα ταραμά

  • 80γρ. ταραμάς λευκός
  • ¼ κρεμμύδι κόκκινο
  • 1-2 κουτ. σούπας χυμό horseradish (εναλλακτικά έτοιμη πάστα)
  • 5 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα (μουλιασμένο και καλά στραγγισμένο)
  • 400ml ηλιέλαιο
  • 5 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • Για το λάδι άνηθου

  • 100γρ. φούντες άνηθου
  • 100γρ. ελαιόλαδο
  • 100γρ. ηλιέλαιο
  • Για τη μικρή σαλάτα

  • 1 αγγούρι, σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πράσινο μήλο, σε sticks
  • λίγο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • λίγο λευκό ξύδι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Το μαγείρεμα του σολωμού θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Ο ιδανικότερος τρόπος για να πετύχετε άψογο αποτέλεσμα είναι η τεχνική sous vide για μαγείρεμα σε κενό αέρος και o φούρνος ατμού της Electrolux EOB9956XAX.

Για το σολωμό: Μαρινάρετε σε ζάχαρη και αλάτι το σολωμό και τον αφήνετε για δύο ώρες στο ψυγείο. Όταν περάσει η ώρα, τον βγάζετε απ’ το ψυγείο, τον ξεπλένετε καλά και τον κλείνετε αεροστεγώς σε μια σακούλα Sous Vide με λίγο ελαιόλαδο. Έπειτα, μαγειρεύετε για 30 λεπτά στους 45-50 βαθμούς. Τέλος, περιμένετε να κρυώσει, ή –εναλλακτικά- τοποθετείτε τη σακούλα με το σολωμό σ’ ένα μπολ με πάγο.
Για την κρέμα ταραμά: Χτυπάτε στον πολυκόφτη το ψωμί, τον ταραμά και το κρεμμύδι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Έπειτα, χτυπώντας συνεχώς, προσθέτετε αργά -σαν κορδόνι- το ηλιέλαιο μέχρι ν’ αφρατέψει το μίγμα και τέλος προσθέτετε το χυμό του horseradish, λίγο ελαιόλαδο και τ’ ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το λάδι άνηθου: Ζεματάτε σε βραστό νερό τον άνηθο για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τον σουρώνετε, τον κρυώνετε σ’ ένα μπολ με πάγο και τέλος τον στεγνώνετε με μια πετσέτα. Χτυπάτε στον πολυκόφτη τον άνηθο, μαζί με το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Τέλος σουρώνετε το μίγμα με τη βοήθεια ενός φίλτρου καφέ, ή απορροφητικού χαρτιού κουζίνας.
Για τη μικρή σαλάτα: Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Για το σερβίρισμα: Σ ένα πιάτο βάζετε λίγο ταραμά, από πάνω το σολωμό, δίπλα τη μικρή σαλάτα και τέλος ρίχνετε λίγο αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το σολωμό: Μαρινάρετε σε ζάχαρη και αλάτι το σολωμό και τον αφήνετε για δύο ώρες στο ψυγείο. Όταν περάσει η ώρα, τον βγάζετε απ’ το ψυγείο, τον ξεπλένετε καλά και τον κλείνετε αεροστεγώς σε μια σακούλα Sous Vide με λίγο ελαιόλαδο. Έπειτα, μαγειρεύετε για 30 λεπτά στους 45-50 βαθμούς. Τέλος, περιμένετε να κρυώσει, ή –εναλλακτικά- τοποθετείτε τη σακούλα με το σολωμό σ’ ένα μπολ με πάγο.

Βήμα 2

Για την κρέμα ταραμά: Χτυπάτε στον πολυκόφτη το ψωμί, τον ταραμά και το κρεμμύδι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Έπειτα, χτυπώντας συνεχώς, προσθέτετε αργά -σαν κορδόνι- το ηλιέλαιο μέχρι ν’ αφρατέψει το μίγμα και τέλος προσθέτετε το χυμό του horseradish, λίγο ελαιόλαδο και τ’ ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Για το λάδι άνηθου: Ζεματάτε σε βραστό νερό τον άνηθο για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τον σουρώνετε, τον κρυώνετε σ’ ένα μπολ με πάγο και τέλος τον στεγνώνετε με μια πετσέτα. Χτυπάτε στον πολυκόφτη τον άνηθο, μαζί με το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Τέλος σουρώνετε το μίγμα με τη βοήθεια ενός φίλτρου καφέ, ή απορροφητικού χαρτιού κουζίνας.

Βήμα 4

Για τη μικρή σαλάτα: Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.

Βήμα 5

Για το σερβίρισμα: Σ ένα πιάτο βάζετε λίγο ταραμά, από πάνω το σολωμό, δίπλα τη μικρή σαλάτα και τέλος ρίχνετε λίγο αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.