kremidodolmades ska1
clock icon
1:30'

Σουγάνια Μυτιλήνης

Υλικά

  • 1 κιλό κρεμμύδια μεγάλα, ομοιόμορφα
  • Για τη γέμιση

  • 300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 300γρ. ρύζι για γεμιστά
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα σουγάνια είναι παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουν στη Μυτιλήνη σε μεγάλες γιορτές. Είναι ντολμάδες από φύλλα κρεμμυδιού που τους γεμίζουν με ένα μίγμα από μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι και μπαχαρικά. Είναι επίσης ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι σας.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει για να ζεματίσετε τα κρεμμύδια σας.
Ξεκινάτε με τα κρεμμύδια. Τα καθαρίζετε και τα χαράζετε κατά μήκος, έτσι ώστε η τομή να φτάνει σε βάθος μέχρι τη μέση του κρεμμυδιού.
Τα ζεματάτε για 4-5 λεπτά στο νερό που βράζει, τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Μετά, ξεχωρίζετε ένα ένα τα φύλλα των κρεμμυδιών.
Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε ένα ταψάκι ανακατεύετε και ζυμώνετε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζετε με το μίγμα τα φύλλα των κρεμμυδιών ένα ένα, τόσο ώστε να κλείνει το άνοιγμα και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά, σε φαρδιά κατσαρόλα.
Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζετε με νερό. Αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με τριμμένη φρέσκια ντομάτα και φέτα Μυτιλήνης.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει για να ζεματίσετε τα κρεμμύδια σας.

Βήμα 2

Ξεκινάτε με τα κρεμμύδια. Τα καθαρίζετε και τα χαράζετε κατά μήκος, έτσι ώστε η τομή να φτάνει σε βάθος μέχρι τη μέση του κρεμμυδιού.

Βήμα 3

Τα ζεματάτε για 4-5 λεπτά στο νερό που βράζει, τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Μετά, ξεχωρίζετε ένα ένα τα φύλλα των κρεμμυδιών.

Βήμα 4

Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε ένα ταψάκι ανακατεύετε και ζυμώνετε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 5

Γεμίζετε με το μίγμα τα φύλλα των κρεμμυδιών ένα ένα, τόσο ώστε να κλείνει το άνοιγμα και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά, σε φαρδιά κατσαρόλα.

Βήμα 6

Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζετε με νερό. Αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με τριμμένη φρέσκια ντομάτα και φέτα Μυτιλήνης.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή