soupia-me-stamnagathi-IMG_anoigma1044
clock icon
1:50'

Σουπιές με σταμναγκάθι

Υλικά

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κιλό σταμναγκάθι πλυμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι ελιές πράσινες τσακιστές, χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Το φαγητό μπορεί να γίνει και με ντομάτα. Τότε θα προσθέσετε ένα φλιτζάνι αποφλοιωμένη ψιλοκομμένη ντομάτα στην αρχή με τις σουπιές και θα παραλείψετε τον χυμό λεμονιού. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με μεγάλα καλαμάρια αντί για σουπιές.

Νόστιμο φαγητό με σουπιές που «παντρεύει» στο πιάτο θαλασσινά με χόρτα.

Βάζετε τις σουπιές στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να βράσουν για λίγο στο ίδιο το νερό τους. Όταν απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να σωθεί όλο το νερό.
Προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να κολλάει στην κατσαρόλα. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν οι σουπιές. Αφήνετε να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές αλλά να κρατάνε ακόμα. Ελέγχετε τον ζωμό που έχει μείνει και αν χρειαστεί προσθέτετε ένα δύο φλιτζάνια επιπλέον για να βράσουν τα χόρτα.
Αφήνετε το σταμναγκάθι ολόκληρο χωρίς να το κόψετε και το προσθέτετε στις σουπιές. Ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί και να αρχίζει να βράζει πάλι το φαγητό. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και το σταμναγκάθι. Στο τέλος προσθέτετε τις πράσινες ελιές και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις ακόμα.
Αν ο ζωμός του φαγητού είναι πολύ αραιός, ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με το κορνφλάουρ και το προσθέτετε στο φαγητό στο τέλος του βρασίματος. Αλλιώς προσθέτετε μόνο τον χυμό λεμονιού και αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τις σουπιές στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να βράσουν για λίγο στο ίδιο το νερό τους. Όταν απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να σωθεί όλο το νερό.

Βήμα 2

Προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να κολλάει στην κατσαρόλα. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν οι σουπιές. Αφήνετε να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές αλλά να κρατάνε ακόμα. Ελέγχετε τον ζωμό που έχει μείνει και αν χρειαστεί προσθέτετε ένα δύο φλιτζάνια επιπλέον για να βράσουν τα χόρτα.

Βήμα 3

Αφήνετε το σταμναγκάθι ολόκληρο χωρίς να το κόψετε και το προσθέτετε στις σουπιές. Ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί και να αρχίζει να βράζει πάλι το φαγητό. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και το σταμναγκάθι. Στο τέλος προσθέτετε τις πράσινες ελιές και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις ακόμα.

Βήμα 4

Αν ο ζωμός του φαγητού είναι πολύ αραιός, ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με το κορνφλάουρ και το προσθέτετε στο φαγητό στο τέλος του βρασίματος. Αλλιώς προσθέτετε μόνο τον χυμό λεμονιού και αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή