kotopoulo-soutsoukakia
clock icon
1:20'

Σουτζουκάκια κοτόπουλου με τραχανά

Υλικά

    Για τα σουτζουκάκια

  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλου
  • 750ml κρασί κόκκινο
  • 300γρ. κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. σούπας θυμάρι
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 150-200ml ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή από κύβο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
  • Για τον τραχανά

  • 400γρ. τραχανά ξινό κρητικό
  • 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή από κύβο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εναλλακτικά σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου και τραχανά για συνοδευτικό. Μια πολύ ωραία επιλογή για το καθημερινό τραπέζι.

Σε μια κατσαρόλα βράζετε τον τραχανά μαζί με το ζωμό κοτόπουλου, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη σε χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να βράσει καλά ο τραχανάς. Αν η σούπα σας είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο ζωμό. Αλατοπιπερώνετε. Αφαιρείτε το θυμάρι, τη δάφνη και το σκόρδο.

Για τα σουτζουκάκια: Σε μια κατσαρόλα βράζετε το κρασί με το κύμινο και την κανέλα μέχρι να μείνουν 100ml. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά περίπου. Κατόπιν ανακατεύετε αυτά τα υλικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα και ζυμώνετε καλά. Αλατοπιπερώνετε.

Πλάθετε σουτζουκάκια των 40γρ. Τα σοτάρετε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ζωμό και βράζετε για 10 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Κατόπιν, προσθέτετε τα σουτζουκάκια στον τραχανά και ζεσταίνετε. Μόλις ο τραχανάς ξαναβράσει είναι έτοιμος. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με λίγο γιαούρτι.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βράζετε τον τραχανά μαζί με το ζωμό κοτόπουλου, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη σε χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να βράσει καλά ο τραχανάς. Αν η σούπα σας είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο ζωμό. Αλατοπιπερώνετε. Αφαιρείτε το θυμάρι, τη δάφνη και το σκόρδο.

Βήμα 2

Για τα σουτζουκάκια: Σε μια κατσαρόλα βράζετε το κρασί με το κύμινο και την κανέλα μέχρι να μείνουν 100ml. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά περίπου. Κατόπιν ανακατεύετε αυτά τα υλικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα και ζυμώνετε καλά. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Πλάθετε σουτζουκάκια των 40γρ. Τα σοτάρετε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ζωμό και βράζετε για 10 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Βήμα 4

Κατόπιν, προσθέτετε τα σουτζουκάκια στον τραχανά και ζεσταίνετε. Μόλις ο τραχανάς ξαναβράσει είναι έτοιμος. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με λίγο γιαούρτι.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή