SOUTZOUKAKIA-REVITHIOU-1
clock icon
1:55'

Σουτζουκάκια ρεβιθιού με κουκουνάρι και σάλτσα ντομάτας

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • 3 σκελίδες σκόρδο (χωρίς το φύτρο τους)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους κοπανισμένο ή ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λίγο σιμιγδάλι ψιλό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους ή ρίγανη
  • 2 σκελίδες σκόρδο (χωρίς το φύτρο τους)
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 ντομάτα φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη
  • αλάτι, πιπέρι

Μοναδικοί ρεβιθοκεφτέδες ζυμωμένοι σε κυλινδρικό σχήμα σαν σουτζουκάκια, αφράτοι και αρωματικοί με το καβουρδισμένο κουκουνάρι να σκάει που και που στο δόντι κάνοντας τη διαφορά. Συνοδέψτε τους με μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας που τους ταιριάζει πολύ.

Μουσκεύετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα τα βράζετε μαζί με το ένα ολόκληρο κρεμμύδι. Τα αλατίζετε προς το τέλος. Όταν μαλακώσουν, τα σουρώνετε κρατώντας λίγο από το ζουμάκι όπου έβρασαν.
Βάζετε στο μπλέντερ τα ρεβίθια μαζί με το βρασμένο και το ωμό κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας και το αλεύρι και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτετε στο μίγμα τους καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους, τη ρίγανη, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και το δοκιμάζετε στο αλάτι. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ακόμα, και πιπερώνετε. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνετε με μία δύο κουταλιές της σούπας από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια.
Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. Πλάθετε κατόπιν τους ρεβιθοκεφτέδες σαν σουτζουκάκια, τους κυλάτε στο σιμιγδάλι και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το κύμινο, το σκόρδο, το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τη φρέσκια ντομάτα και ένα φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τους ρεβιθοκεφτέδες σε πιάτα περιχύνοντας με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα τα βράζετε μαζί με το ένα ολόκληρο κρεμμύδι. Τα αλατίζετε προς το τέλος. Όταν μαλακώσουν, τα σουρώνετε κρατώντας λίγο από το ζουμάκι όπου έβρασαν.

Βήμα 2

Βάζετε στο μπλέντερ τα ρεβίθια μαζί με το βρασμένο και το ωμό κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας και το αλεύρι και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά.

Βήμα 3

Προσθέτετε στο μίγμα τους καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους, τη ρίγανη, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και το δοκιμάζετε στο αλάτι. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ακόμα, και πιπερώνετε. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνετε με μία δύο κουταλιές της σούπας από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια.

Βήμα 4

Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. Πλάθετε κατόπιν τους ρεβιθοκεφτέδες σαν σουτζουκάκια, τους κυλάτε στο σιμιγδάλι και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το κύμινο, το σκόρδο, το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τη φρέσκια ντομάτα και ένα φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τους ρεβιθοκεφτέδες σε πιάτα περιχύνοντας με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.