soupa-elias
clock icon
60'

Σούπα ελιάς με κροστίνι φέτας σε φύλλο κρούστας

Υλικά

  • 500γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
  • 200γρ. πράσο
  • 200γρ. κρεμμύδι
  • 200γρ. πατάτες
  • 200γρ. καρότα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 100ml κρασί λευκό
  • 250γρ. γιαούρτι, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το κροστίνι φέτας

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 200γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο
  • 1 ματσάκι ρίγανη φρέσκια
  • 100ml ελαιόλαδο

Tips

  • Οι ελιές για τη σούπα να μην είναι διατηρημένες σε ξίδι, διότι θα επηρεαστεί η γεύση της σούπας.

Αυτή η ξεχωριστή σούπα από ελιές είναι το ιδανικό άνοιγμα για κάθε επίσημο τραπέζι. Η συνταγή της είναι από το Sympossio Greek Gourmet Touring 2019, με θέμα «Λάδι και Κρασί».

Ξαρμυρίζετε τις ελιές με την ακόλουθη διαδικασία: τις βάζετε σε βραστό νερό για μερικά λεπτά και αμέσως μετά σε κρύο νερό. Εναλλακτικά μπορείτε να τις ξαρμυρίσετε μόνο με κρύο νερό, αλλάζοντάς το όμως πολλές φορές.
Πλένετε καλά, καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο και αφού μαλακώσουν λίγο σβήνετε με το κρασί.
Αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά τους και στη συνέχεια προσθέτετε ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών για επιπλέον γεύση) τόσο ώστε να τα καλύψει. Αφήνετε να βράσουν και συμπληρώνετε υγρά αν χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
Μόλις είναι έτοιμη η σούπα προσθέτετε τις ξαρμυρισμένες ελιές και πολτοποιείτε με bimmer ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Δοκιμάζετε να δείτε αν η σούπα χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.
Για το κροστίνι φέτας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170-180οC. Κόβετε τα φύλλα στη μέση της μεγάλης πλευράς. Παίρνετε από ένα κομμάτι και λαδώνετε καλά για να έχετε τραγανό φύλλο μετά το ψήσιμο. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φέτα και με τα αρωματικά. Τυλίγετε σε σχήμα φλογέρας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
Μεταφέρετε τα κροστίνι σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο του καθενός προσθέτετε από μια κουταλιά γιαούρτι και το κροστίνι στο πλάι. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξαρμυρίζετε τις ελιές με την ακόλουθη διαδικασία: τις βάζετε σε βραστό νερό για μερικά λεπτά και αμέσως μετά σε κρύο νερό. Εναλλακτικά μπορείτε να τις ξαρμυρίσετε μόνο με κρύο νερό, αλλάζοντάς το όμως πολλές φορές.

Βήμα 2

Πλένετε καλά, καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο και αφού μαλακώσουν λίγο σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 3

Αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά τους και στη συνέχεια προσθέτετε ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών για επιπλέον γεύση) τόσο ώστε να τα καλύψει. Αφήνετε να βράσουν και συμπληρώνετε υγρά αν χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

Βήμα 4

Μόλις είναι έτοιμη η σούπα προσθέτετε τις ξαρμυρισμένες ελιές και πολτοποιείτε με bimmer ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Δοκιμάζετε να δείτε αν η σούπα χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.

Βήμα 5

Για το κροστίνι φέτας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170-180οC. Κόβετε τα φύλλα στη μέση της μεγάλης πλευράς. Παίρνετε από ένα κομμάτι και λαδώνετε καλά για να έχετε τραγανό φύλλο μετά το ψήσιμο. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φέτα και με τα αρωματικά. Τυλίγετε σε σχήμα φλογέρας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.

Βήμα 6

Μεταφέρετε τα κροστίνι σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 7

Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο του καθενός προσθέτετε από μια κουταλιά γιαούρτι και το κροστίνι στο πλάι. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου και σερβίρετε.