soupa me kastana
clock icon
60'

Σούπα σελινόριζας με κάστανα και τσιπς σελινόριζας

Υλικά

  • 500γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (μπορείτε να τα αγοράσετε κι έτοιμα συσκευασμένα από το σούπερ μάρκετ)
  • 1 σελινόριζα μεγάλη
  • 3-4 κλαδάκια σέλερι
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κότας
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγο κορν φλάουρ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια σούπα με βελούδινη υφή, πλούσια γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Είναι ιδανική για να ανοίξει πανηγυρικά το γιορτινό τραπέζι σας.

Καθαρίζετε τη σελινόριζα και τη χωρίζετε στη μέση. Κόβετε τη μισή σε κύβους και την άλλη μισή, σε πολύ λεπτές φέτες (σαν τσιπς πατάτας) στον τρίφτη του λάχανου ή στο μαντολίνο (το ειδικό εργαλείο για λεπτοκομμένες φέτες λαχανικών).
Βάζετε σε κατσαρόλα το ζωμό, το γάλα, τα κάστανα, τα καρότα, τους κύβους της σελινόριζας και τα κλαδάκια σέλερι καθαρισμένα από τις ίνες και κομμένα σε ροδέλες. Αλατίζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και επιστρέφετε τη σούπα στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την κρέμα. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και βάζετε ξανά τη σούπα στην φωτιά να πάρει μια βράση. Πασπαλίζετε με πιπέρι.
Ετοιμάζετε τα τσιπς: αλατοπιπερώνετε τις φετούλες της υπόλοιπης σελινόριζας, τις πασπαλίζετε με το κορν φλάουρ και τις τηγανίζετε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν τραγανές. Σερβίρετε τη σούπα σε ατομικά μπολ ή βαθιά πιάτα και γαρνίρετε με τα τσιπς και φυλλαράκια σέλινου, αν θέλετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τη σελινόριζα και τη χωρίζετε στη μέση. Κόβετε τη μισή σε κύβους και την άλλη μισή, σε πολύ λεπτές φέτες (σαν τσιπς πατάτας) στον τρίφτη του λάχανου ή στο μαντολίνο (το ειδικό εργαλείο για λεπτοκομμένες φέτες λαχανικών).

Βήμα 2

Βάζετε σε κατσαρόλα το ζωμό, το γάλα, τα κάστανα, τα καρότα, τους κύβους της σελινόριζας και τα κλαδάκια σέλερι καθαρισμένα από τις ίνες και κομμένα σε ροδέλες. Αλατίζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 3

Χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και επιστρέφετε τη σούπα στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την κρέμα. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και βάζετε ξανά τη σούπα στην φωτιά να πάρει μια βράση. Πασπαλίζετε με πιπέρι.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τα τσιπς: αλατοπιπερώνετε τις φετούλες της υπόλοιπης σελινόριζας, τις πασπαλίζετε με το κορν φλάουρ και τις τηγανίζετε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν τραγανές. Σερβίρετε τη σούπα σε ατομικά μπολ ή βαθιά πιάτα και γαρνίρετε με τα τσιπς και φυλλαράκια σέλινου, αν θέλετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή