mushroom-bolognege-
clock icon
55'

Σπαγγέτι με μπολονέζ μανιταριών

Υλικά

  • 500γρ. σπαγγέτι
  • 700γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 360γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένo
  • 120γρ. καρότα σε μικρούς κύβους
  • 60 – 90γρ. στικς σέλερι ψιλοκομμένα
  • 15γρ. πελτέ ντομάτας
  • 800γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 120ml κρασί κόκκινο
  • 470ml ζωμό λαχανικών + 700 – 940ml
  • 60 - 75ml ελαιόλαδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 200γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 8 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)

Μια ωραία μακαρονάδα όπου στη θέση του κιμά βάζουμε μανιτάρια και το αποτέλεσμα δεν έχει τίποτα απολύτως να ζηλέψει από την κλασική μπολονέζ με κιμά.

Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τo κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και τσιγαρίζετε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτετε τα λευκά μανιτάρια και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα και ο όγκος τους να μειωθεί αρκετά.
Συνεχίζετε προσθέτοντας τον πελτέ, ανακατεύετε ελαφρώς και σβήνετε με το κρασί. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να εξατμιστεί η αλκοόλη και προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ, τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 30 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας σταδιακά.
Μόλις η σάλτσα έχει αρχίσει να δένει μετά τα 30 λεπτά, δοκιμάζετε για το αλάτι και το πιπέρι και σε περίπτωση που έχει όξινη γεύση προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή λίγη ζάχαρη για να το φέρετε σε ισορροπία.
Προσθέτετε το σπαγγέτι μέσα στη σάλτσα (στην ουσία θα βράσετε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα) και προσθέτετε την κατάλληλη ποσότητα ζωμού λαχανικών (περίπου 3-4 κούπες), ώστε να σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά για να βράσουν τα ζυμαρικά.
Ανακατεύοντας συνέχεια και ρυθμίζοντας την ποσότητα του ζωμού, προσέχετε περίπου στα 10 λεπτά βρασμού των ζυμαρικών, η κατσαρόλα σας να μην έχει πολλά υγρά ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζουμερό αλλά όχι σαν σούπα.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα και το φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε για να δώσετε κρεμώδη υφή στα ζυμαρικά σας. Σερβίρετε, ραντίζοντας με ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τo κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και τσιγαρίζετε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτετε τα λευκά μανιτάρια και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα και ο όγκος τους να μειωθεί αρκετά.

Βήμα 2

Συνεχίζετε προσθέτοντας τον πελτέ, ανακατεύετε ελαφρώς και σβήνετε με το κρασί. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να εξατμιστεί η αλκοόλη και προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ, τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 30 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας σταδιακά.

Βήμα 3

Μόλις η σάλτσα έχει αρχίσει να δένει μετά τα 30 λεπτά, δοκιμάζετε για το αλάτι και το πιπέρι και σε περίπτωση που έχει όξινη γεύση προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή λίγη ζάχαρη για να το φέρετε σε ισορροπία.

Βήμα 4

Προσθέτετε το σπαγγέτι μέσα στη σάλτσα (στην ουσία θα βράσετε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα) και προσθέτετε την κατάλληλη ποσότητα ζωμού λαχανικών (περίπου 3-4 κούπες), ώστε να σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά για να βράσουν τα ζυμαρικά.

Βήμα 5

Ανακατεύοντας συνέχεια και ρυθμίζοντας την ποσότητα του ζωμού, προσέχετε περίπου στα 10 λεπτά βρασμού των ζυμαρικών, η κατσαρόλα σας να μην έχει πολλά υγρά ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζουμερό αλλά όχι σαν σούπα.

Βήμα 6

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα και το φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε για να δώσετε κρεμώδη υφή στα ζυμαρικά σας. Σερβίρετε, ραντίζοντας με ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.