keftedes-spetzofai
clock icon
1:5'

Σπεντζοφάι με κεφτέδες και τρεις διαφορετικές ντομάτες

Υλικά

    Για τους κεφτέδες

  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από σπάλα ή λάπα
  • 250γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αβγό
  • 2-3 κουτ. σούπας νερό
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σπεντζοφάι

  • 500γρ. πιπεριές πράσινες μακριές, σε χοντρά κομμάτια
  • 500γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 μεγάλες ντομάτες, χοντροτριμμένες
  • 1 μεγάλη ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια
  • 150γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, χοντροκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 150ml κρασί κόκκινο, ξηρό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το παραδοσιακό φαγητό της πηλιορείτικης κουζίνας σε μία διαφορετική συνταγή με κεφτέδες και ντομάτες σε 3 διαφορετικές εκδοχές.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα δύο είδη κιμά και ζυμώνετε με τα χέρια για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέτετε τη φρυγανιά, το αβγό, το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε ξανά, μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι το μίγμα να σφίξει. Στη συνέχεια πλάθετε σε μικρά κεφτεδάκια βάρους περίπου 25γρ. το καθένα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί κατά 3εκ. σε ύψος. Ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, ρολάροντάς τα στο λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Οσο το μίγμα των κεφτέδων παγώνει στο ψυγείο, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τον πελτέ. Καβουρδίζετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μοσχομυρίσει. Προσθέτετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και σοτάρετε, ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά.
Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1 λεπτό ρίχνετε τις ντομάτες (τριμμένες, χοντροκομμένες και λιαστές), τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς.
Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, ανακατεύετε απαλά και αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 5 λεπτά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα δύο είδη κιμά και ζυμώνετε με τα χέρια για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέτετε τη φρυγανιά, το αβγό, το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε ξανά, μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Βήμα 2

Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι το μίγμα να σφίξει. Στη συνέχεια πλάθετε σε μικρά κεφτεδάκια βάρους περίπου 25γρ. το καθένα.

Βήμα 3

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί κατά 3εκ. σε ύψος. Ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, ρολάροντάς τα στο λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Οσο το μίγμα των κεφτέδων παγώνει στο ψυγείο, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τον πελτέ. Καβουρδίζετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μοσχομυρίσει. Προσθέτετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και σοτάρετε, ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά.

Βήμα 5

Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1 λεπτό ρίχνετε τις ντομάτες (τριμμένες, χοντροκομμένες και λιαστές), τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς.

Βήμα 6

Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, ανακατεύετε απαλά και αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 5 λεπτά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση