spitiko pagwto xwnaki-anoigma
clock icon
4:0'

Σπιτικό παγωτό

Υλικά

  • 200 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 400 ml κρέμα γάλακτος πυκνή για ζαχαροπλαστική
  • 2 λοβούς βανίλια, ανοιγμένους στη μέση με μαχαίρι, τα σποράκια ξυσμένα
  • 6 κρόκους αυγών
  • 150 γρ. ζάχαρη caster (ψιλή, στα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κουτ. σούπας βότκα
  • μπισκοτένια χωνάκια για το σερβίρισμα
  • Για τη σοκολάτα:

  • 50 γρ. κουβερτούρα υγείας, χοντροκομμένη
  • 25 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος πυκνή για ζαχαροπλαστική

Tips

  • Η προσθήκη αλκοόλ αποτρέπει τον σχηματισμό κρυστάλλων κατά το χτύπημα στον κάδο της παγωτομηχανής. Ετσι η κρέμα θα παραμείνει λία και απαλή όταν σερβίρετε μπάλες παγωτό κατευθείαν από την κατάψυξη.

Δροσίζουμε το καλοκαίρι μας με σούπερ κρεμώδες παγωτό βανίλια, ακολουθώντας μια βελούδινη συνταγή.

Ρίχνουμε το φρέσκο γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους λοβούς και τα σποράκια βανίλιας σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να κάψουν, χωρίς να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να αρωματιστεί το μείγμα.
Αφαιρούμε τους λοβούς βανίλιας (δεν τους πετάμε) και επαναφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια σιγανή βράση.

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει ελαφρώς.
Όταν το μείγμα γάλακτος έχει ίσα πάρει μια σιγανή βράση, ρίχνουμε λίγο στο μπολ με το μείγμα των αυγών, χτυπώντας διαρκώς. Προσθέτουμε σταδιακά με τον ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, τη στεγνώνουμε και επαναφέρουμε το μείγμα αυγών - γάλακτος ξανά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι η κρέμα να πήξει και το πίσω μέρος ενός κουταλιού να καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα κρέμας, χωρίς να πέφτει από το κουτάλι.

Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ, ενσωματώνουμε τη βότκα, καλύπτουμε την κρέμα σε αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της (για να μη σχηματιστεί κρούστα) και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Αφήνουμε στο τσίλερ του ψυγείου για 1 ώρα.

Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή που έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής και χτυπάμε μέχρι να παγώσει. Αδειάζουμε σε μπολ ειδικό για κατάψυξη και αφήνουμε μέχρι να παγώσει καλά.

Σος σοκολάτα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, παραμένοντας ελαφρώς ζεστή.
Σερβίρουμε 1-2 μπάλες παγωτού σε χωνάκι και περιχύνουμε με μπόλικη χλιαρή σος σοκολάτα.

Συνταγή: Adam Bush- Φωτογραφία: Stuart Ovenden- Styling: Morag Farquhar- Food Styling: Myles Williamson

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε το φρέσκο γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους λοβούς και τα σποράκια βανίλιας σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να κάψουν, χωρίς να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να αρωματιστεί το μείγμα.
Αφαιρούμε τους λοβούς βανίλιας (δεν τους πετάμε) και επαναφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια σιγανή βράση.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει ελαφρώς.
Όταν το μείγμα γάλακτος έχει ίσα πάρει μια σιγανή βράση, ρίχνουμε λίγο στο μπολ με το μείγμα των αυγών, χτυπώντας διαρκώς. Προσθέτουμε σταδιακά με τον ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Βήμα 3

Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, τη στεγνώνουμε και επαναφέρουμε το μείγμα αυγών - γάλακτος ξανά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι η κρέμα να πήξει και το πίσω μέρος ενός κουταλιού να καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα κρέμας, χωρίς να πέφτει από το κουτάλι.

Βήμα 4

Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ, ενσωματώνουμε τη βότκα, καλύπτουμε την κρέμα σε αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της (για να μη σχηματιστεί κρούστα) και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Αφήνουμε στο τσίλερ του ψυγείου για 1 ώρα.

Βήμα 5

Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή που έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής και χτυπάμε μέχρι να παγώσει. Αδειάζουμε σε μπολ ειδικό για κατάψυξη και αφήνουμε μέχρι να παγώσει καλά.

Βήμα 6

Σος σοκολάτα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, παραμένοντας ελαφρώς ζεστή.
Σερβίρουμε 1-2 μπάλες παγωτού σε χωνάκι και περιχύνουμε με μπόλικη χλιαρή σος σοκολάτα.

Συνταγή: Adam Bush- Φωτογραφία: Stuart Ovenden- Styling: Morag Farquhar- Food Styling: Myles Williamson