KOTA SE ALMHolive magazine gr
clock icon
1:5'

Στήθη κοτόπουλου σε άλμη με σάλτσα από βαλσαμικό ξίδι και σταφίδες

Υλικά

  • 4 μεγάλα στήθη από κοτόπουλο (με την πέτσα ή και χωρίς αν προτιμάτε)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • Για την άλμη

  • 1 λίτρο νερό
  • 55γρ. αλάτι
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 40γρ. μέλι
  • 10 κλωνάρια μαϊντανό
  • 10 κλωνάρια θυμάρι
  • 5 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
  • Για τη σάλτσα

  • 100γρ. βούτυρο
  • 60γρ. βαλσαμικό ξίδι
  • 50γρ. ζωμό κότας ή νερό
  • 20γρ. μαύρη κορινθιακή σταφίδα μουλιασμένη σε λίγο νερό
  • 20γρ. κάππαρη
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 20γρ. κρεμμύδι φρέσκο (το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια ιδιαίτερα γευστική συνταγή με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε άλμη, μια μαρινάδα πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Ρίχνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 10 λεπτά. Κρυώνετε την άλμη και περιχύνετε με αυτήν το κοτόπουλο (χρησιμοποιείτε όση ποσότητα χρειαστεί, ώστε να καλυφθούν εντελώς οι μερίδες). Μαρινάρετε το κοτόπουλο για 8 ώρες στο ψυγείο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζετε στη φωτιά και ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Παίρνετε το κοτόπουλο από το σκεύος της μαρινάδας και αφού το στραγγίξετε, το ροδίζετε στο τηγάνι και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου.
Αποσύρετε το κοτόπουλο από το τηγάνι, το βάζετε σε ταψάκι, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να βεβαιωθείτε πώς έχει ψηθεί σε βάθος και δεν είναι ροζ στο εσωτερικό του.
Σκουπίζετε το τηγάνι και το ξαναβάζετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και, μόλις κοκκινίσει ελαφρά, σβήνετε με το ξίδι και το νερό ή το ζωμό. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και σερβίρετε με το κοτόπουλο περιχύνοντας με αυτή τη σάλτσα. Συνοδεύετε με πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 10 λεπτά. Κρυώνετε την άλμη και περιχύνετε με αυτήν το κοτόπουλο (χρησιμοποιείτε όση ποσότητα χρειαστεί, ώστε να καλυφθούν εντελώς οι μερίδες). Μαρινάρετε το κοτόπουλο για 8 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζετε στη φωτιά και ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Παίρνετε το κοτόπουλο από το σκεύος της μαρινάδας και αφού το στραγγίξετε, το ροδίζετε στο τηγάνι και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου.

Βήμα 3

Αποσύρετε το κοτόπουλο από το τηγάνι, το βάζετε σε ταψάκι, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να βεβαιωθείτε πώς έχει ψηθεί σε βάθος και δεν είναι ροζ στο εσωτερικό του.

Βήμα 4

Σκουπίζετε το τηγάνι και το ξαναβάζετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και, μόλις κοκκινίσει ελαφρά, σβήνετε με το ξίδι και το νερό ή το ζωμό. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και σερβίρετε με το κοτόπουλο περιχύνοντας με αυτή τη σάλτσα. Συνοδεύετε με πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey