tsoureki-stefani
clock icon
1:20'

Στεφάνι τσουρεκιού με παπαρουνόσπορο

Υλικά

  • 325γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 25γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ
  • 90γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 60ml γάλα
  • 50ml νερό
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 αβγό
  • 2γρ. μαχλέπι
  • 1½γρ. αλάτι
  • 1½γρ. μαστίχα
  • Για την επάλειψη και διακόσμηση

  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο

Ένα ξεχωριστό τσουρέκι για το φετινό Πάσχα, με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ και παπαρουνόσπορο.

Τρίβετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή με τον πλάστη. Βάζετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα, το νερό, τη Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ σπασμένη με τα δάχτυλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αβγό, το μαχλέπι και το αλάτι. Ζεσταίνετε ελαφρά, ελέγχοντας τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, να μην ξεπεράσει τους 30οC.
Βάζετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στον κάδο του μίξερ και ρίχνετε μέσα το ελαφρώς ζεστό μίγμα. Χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 7 με 10 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο. Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, τα ανοίγετε λίγο ακόμα και πλέκετε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνετε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει στρογγυλό το τσουρέκι, σαν στεφάνι και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Το βάζετε σε ζεστό φούρνο στους 40οC και το αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Τέλος, αλείφετε με αβγό, πασπαλίζετε με τον παπαρουνόσπορο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140οC και ψήνετε το τσουρέκι για 45-50 λεπτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρίβετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή με τον πλάστη. Βάζετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα, το νερό, τη Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ σπασμένη με τα δάχτυλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αβγό, το μαχλέπι και το αλάτι. Ζεσταίνετε ελαφρά, ελέγχοντας τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, να μην ξεπεράσει τους 30οC.

Βήμα 2

Βάζετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στον κάδο του μίξερ και ρίχνετε μέσα το ελαφρώς ζεστό μίγμα. Χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 7 με 10 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο. Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Βήμα 3

Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.

Βήμα 4

Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, τα ανοίγετε λίγο ακόμα και πλέκετε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνετε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει στρογγυλό το τσουρέκι, σαν στεφάνι και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 5

Το βάζετε σε ζεστό φούρνο στους 40οC και το αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Τέλος, αλείφετε με αβγό, πασπαλίζετε με τον παπαρουνόσπορο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140οC και ψήνετε το τσουρέκι για 45-50 λεπτά.