STRAPATSADA ME SYGLINO slider
clock icon
25'

Στραπατσάδα με ντομάτα και σύγκλινο

Υλικά

  • 6 αβγά
  • 4 μέτριες ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
  • 6 λεπτές φέτες σύγκλινο Μάνης, σε κυβάκια
  • 100γρ. φέτα σκληρή, τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα γρήγορο και νόστιμο φαγητό. Στην Πελοπόννησο λέγεται καγιανάς. Εδώ του έχουμε προσθέσει και σύγκλινο από τη Μάνη.

Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτετε το σύγκλινο. Ανακατεύετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και προσθέτετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα περίπου για 6-8 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Σπάζετε τα αβγά σε μπολ, τα χτυπάτε πολύ ελαφρά και προσθέτετε το τυρί, λίγο αλάτι (ή καθόλου αν η φέτα είναι αλμυρή) και πιπέρι.
Ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι και, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ψήνετε τη στραπατσάδα μέχρι να πήξουν τα αβγά. Στο τέλος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτετε το σύγκλινο. Ανακατεύετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και προσθέτετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα περίπου για 6-8 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Βήμα 2

Σπάζετε τα αβγά σε μπολ, τα χτυπάτε πολύ ελαφρά και προσθέτετε το τυρί, λίγο αλάτι (ή καθόλου αν η φέτα είναι αλμυρή) και πιπέρι.

Βήμα 3

Ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι και, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ψήνετε τη στραπατσάδα μέχρι να πήξουν τα αβγά. Στο τέλος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή