strifti-kolokythopita-me-maratho
clock icon
1:50'

Στριφτή κολοκυθόπιτα με μάραθο

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
  • 5-6 κλαδάκια δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
  • 10 ντομάτες λιαστές, πολύ ψιλοκομμένες
  • 350γρ. καλαθάκι Λήμνου, σε κυβάκια
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι

Μια πολύ νόστιμη και αρωματική στριφτή πίτα με κολοκυθάκια και καλαθάκι Λήμνου, που θα απολαύσετε ως πρώτο πιάτο ή ως σνακ.

Πλένετε, καθαρίζετε και τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη ή τα περνάτε από ηλεκτρικό εργαλείο κοπής λαχανικών.
Αχνίζετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε βαθύ τηγάνι με ελάχιστο νεράκι. Όταν πιουν το νερό τους και μαλακώσουν, προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και τα τριμμένα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε κι αυτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους τα κολοκυθάκια και να στεγνώσουν.
Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε στο μίγμα το μάραθο ή τον άνηθο, το δυόσμο, τα αβγά και τις λιαστές ντομάτες. Τα κυβάκια της φέτας τα προσθέτετε όταν κρυώσει το μίγμα και ανακατεύετε ελαφρά για να μη θρυμματιστεί εντελώς.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα απλώνετε στην κάτω πλευρά της πιο μακριάς πλευράς μια γραμμή γέμισης. Χωρίζετε νοητά τη γέμιση σε τόσα μέρη όσα και τα φύλλα της κρούστας που έχετε στη διάθεσή σας.
Τυλίγετε το πρώτο φύλλο σε ρολό και το τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο ταψί, ακουμπώντας το στο τοίχωμα του. Συνεχίζετε να δημιουργείτε ρολά με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα υλικά σας. Τοποθετείτε το ένα ρολό δίπλα στο άλλο βουστροφηδόν μέχρι να καταλήξετε στο κέντρο του ταψιού και να δημιουργήσετε ένα σαλιγκάρι.
Λαδώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας, την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου, δηλαδή μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε, καθαρίζετε και τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη ή τα περνάτε από ηλεκτρικό εργαλείο κοπής λαχανικών.

Βήμα 2

Αχνίζετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε βαθύ τηγάνι με ελάχιστο νεράκι. Όταν πιουν το νερό τους και μαλακώσουν, προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και τα τριμμένα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε κι αυτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους τα κολοκυθάκια και να στεγνώσουν.

Βήμα 3

Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε στο μίγμα το μάραθο ή τον άνηθο, το δυόσμο, τα αβγά και τις λιαστές ντομάτες. Τα κυβάκια της φέτας τα προσθέτετε όταν κρυώσει το μίγμα και ανακατεύετε ελαφρά για να μη θρυμματιστεί εντελώς.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα απλώνετε στην κάτω πλευρά της πιο μακριάς πλευράς μια γραμμή γέμισης. Χωρίζετε νοητά τη γέμιση σε τόσα μέρη όσα και τα φύλλα της κρούστας που έχετε στη διάθεσή σας.

Βήμα 5

Τυλίγετε το πρώτο φύλλο σε ρολό και το τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο ταψί, ακουμπώντας το στο τοίχωμα του. Συνεχίζετε να δημιουργείτε ρολά με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα υλικά σας. Τοποθετείτε το ένα ρολό δίπλα στο άλλο βουστροφηδόν μέχρι να καταλήξετε στο κέντρο του ταψιού και να δημιουργήσετε ένα σαλιγκάρι.

Βήμα 6

Λαδώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας, την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου, δηλαδή μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή