20181224150510_stroudel-me-kotopoulo-IMG_0681
clock icon
1:25'

Στρούντελ με κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 4 φλιτζάνια κοτόπουλο ψητό, μαδημένο σε ίνες
  • 2 φλιτζάνια κίτρινα τυριά τριμμένα
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2-3 φλιτζάνια γάλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 3 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι ή μπέικον σοταρισμένα.
  • Το στρούντελ γίνεται ωραιότατο και και με φύλλο κρούστας. Θα χρησιμοποιήσετε 5 φύλλα κρούστας, ένα ένα ξεχωριστά λαδωμένο ή βουτυρωμένο.

Το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα που περισσεύουν από το γιορτινό τραπέζι γίνονται εξαιρετικές πίτες, στρούντελ στην περίπτωσή μας.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το αλεύρι. Προσθέτετε σε χαμηλή φωτιά το ζεστό γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει, προσοχή να μη σφίξει πολύ η κρέμα.
Μόλις την κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν, το κοτόπουλο, τον μαϊντανό, τα τυριά και μπόλικο πιπέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε κατά μήκος της σφολιάτας, στη μία άκρη της, τη γέμιση, τυλίγετε τις γωνίες προς τα μέσα και σε συνέχεια σε ρολό. Αυτή η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τυλίξετε το ρολό κατευθείαν μέσα στο ταψί που θα ψηθεί, αφού προηγουμένως το βουτυρώσετε. Η σφολιάτα γίνεται πιο τραγανή και δουλεύεται ευκολότερα κρύα από το ψυγείο.
Βουτυρώνετε το ρολό και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται αυστηρά, ζεστό!
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το αλεύρι. Προσθέτετε σε χαμηλή φωτιά το ζεστό γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει, προσοχή να μη σφίξει πολύ η κρέμα.

Βήμα 2

Μόλις την κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν, το κοτόπουλο, τον μαϊντανό, τα τυριά και μπόλικο πιπέρι.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε κατά μήκος της σφολιάτας, στη μία άκρη της, τη γέμιση, τυλίγετε τις γωνίες προς τα μέσα και σε συνέχεια σε ρολό. Αυτή η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τυλίξετε το ρολό κατευθείαν μέσα στο ταψί που θα ψηθεί, αφού προηγουμένως το βουτυρώσετε. Η σφολιάτα γίνεται πιο τραγανή και δουλεύεται ευκολότερα κρύα από το ψυγείο.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε το ρολό και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται αυστηρά, ζεστό!

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή