STROYNTEL-ME-MHLA
clock icon
1:25'

Στρούντελ με μήλα

Υλικά

    Για το φύλλο

  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70γρ. ελαιόλαδο
  • 180ml νερό ή χυμό μήλου
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Για τη γέμιση

  • 5 μήλα καθαρισμένα από φλούδες και κουκούτσια
  • 90γρ. ζάχαρη
  • 90γρ. καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 50γρ. σταφίδες μαύρες, μουσκεμένες σε 2 κουτ. σούπας ρούμι
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 60γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 60γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα

Tips

  • Αν και η αυθεντική συνταγή του στρούντελ γίνεται με το σπιτικό φύλλο που σας δίνουμε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 1 φύλλο σφολιάτας ή με 5 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αμύγδαλα με φρυγανιά ή τριμμένα μπισκότα.

Το μυστικό του στρούντελ βρίσκεται στο φύλλο, το οποίο πρέπει να είναι πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο! Οι εξπέρ του είδους λένε ότι πρέπει να είναι τόσο λεπτό που να μπορεί κανείς να διαβάσει εφημερίδα κάτω από αυτό!

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πάρετε μια μαλακή και λεία ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Για τη γέμιση: Κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα ρίχνετε σε μπολ. Τα περιχύνετε αν θέλετε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και προσθέτετε τα καρύδια, την κανέλα, τις μουλιασμένες σταφίδες μαζί με το ρούμι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε και αυτό στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα παίρνετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο 35x25εκ.. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC και βουτυρώνετε την επιφάνεια του φύλλου με το λιωμένο βούτυρο και την πασπαλίζετε με τα αλεσμένα αμύγδαλα, για να μη νοτίσει το φύλλο από την υγρασία της γέμισης.
Τοποθετείτε τη γέμιση στη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου αφήνοντας στις άκρες ένα κενό 3-4εκ. και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, φροντίζοντας η γέμιση να είναι καλά καλυμμένη. Μεταφέρετε το ρολό προσεκτικά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτα. Κατόπιν, αλείφετε το ρολό με μπόλικο βούτυρο και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180-190οC για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Μόλις ψηθεί το στρούντελ, το βγάζετε από το φούρνο και το αλείφετε ξανά με βούτυρο. Το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και το αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε σε φέτες. Μπορείτε να σερβίρετε το στρούντελ και χλιαρό μαζί με παγωτό, σαντιγί ή crème Anglaise.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πάρετε μια μαλακή και λεία ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα ρίχνετε σε μπολ. Τα περιχύνετε αν θέλετε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και προσθέτετε τα καρύδια, την κανέλα, τις μουλιασμένες σταφίδες μαζί με το ρούμι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε και αυτό στο ψυγείο.

Βήμα 3

Την επόμενη μέρα παίρνετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο 35x25εκ.. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC και βουτυρώνετε την επιφάνεια του φύλλου με το λιωμένο βούτυρο και την πασπαλίζετε με τα αλεσμένα αμύγδαλα, για να μη νοτίσει το φύλλο από την υγρασία της γέμισης.

Βήμα 4

Τοποθετείτε τη γέμιση στη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου αφήνοντας στις άκρες ένα κενό 3-4εκ. και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, φροντίζοντας η γέμιση να είναι καλά καλυμμένη. Μεταφέρετε το ρολό προσεκτικά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτα. Κατόπιν, αλείφετε το ρολό με μπόλικο βούτυρο και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180-190οC για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Βήμα 5

Μόλις ψηθεί το στρούντελ, το βγάζετε από το φούρνο και το αλείφετε ξανά με βούτυρο. Το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και το αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε σε φέτες. Μπορείτε να σερβίρετε το στρούντελ και χλιαρό μαζί με παγωτό, σαντιγί ή crème Anglaise.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb