smoky courgette tacos
clock icon
30'

Τάκος με κολοκυθάκια και καπνιστή πάπρικα

Υλικά

  • 2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κολοκυθάκια, σε φέτες 1 εκ.
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. μαύρα φασόλια σε βαζάκι, πλυμένα, στραγγισμένα
  • 1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό
  • 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
  • 8 μικρές τορτίγιες καλαμποκιού
  • 150 γρ. πράσινη σαλάτα
  • 1 μικρό αβοκάντο, σε λεπτές φέτες
  • αλάτι

Ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο με λαχανικά και μαύρα φασόλια, ιδανικό και για σνακ, αλλά και για βραδινό. Ενδείκνυται και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ξίδι σε ένα μικρό μπολ με μια πρέζα αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε την πάπρικα, το κύμινο και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα κολοκύθια και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι η μαρινάδα να πάει παντού.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μια μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κολοκυθάκια – σε δύο ή τρεις δόσεις. Τα μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά ή έως ότου πάρουν χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίς να καθαρίσουμε το τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο για 30΄΄, στη συνέχεια προσθέτουμε τα μαύρα φασόλια, μισό ποτήρι του κρασιού νερό και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθούν και το νερό να εξατμιστεί. Κρατάμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τον μισό μαϊντανό και τον βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα κρεμμύδια τουρσί. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τα τάκος μας, στρώνουμε τις τορτίγιες με τα φύλλα σαλάτας και το αβοκάντο. Προσθέτουμε από πάνω τα μαύρα φασόλια, τα κολοκυθάκια, 1 κουτ. σούπας γιαούρτι και λίγο κρεμμύδι τουρσί. Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, ρίχνουμε λάιμ εάν επιθυμούμε και σερβίρουμε.
Φωτογραφία: James Lee- Styling: Faye Williams-Food styling: Tamara Vos

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ξίδι σε ένα μικρό μπολ με μια πρέζα αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε την πάπρικα, το κύμινο και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα κολοκύθια και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι η μαρινάδα να πάει παντού.

Βήμα 2

Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μια μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κολοκυθάκια – σε δύο ή τρεις δόσεις. Τα μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά ή έως ότου πάρουν χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Χωρίς να καθαρίσουμε το τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο για 30΄΄, στη συνέχεια προσθέτουμε τα μαύρα φασόλια, μισό ποτήρι του κρασιού νερό και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθούν και το νερό να εξατμιστεί. Κρατάμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τον μισό μαϊντανό και τον βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα κρεμμύδια τουρσί. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τα τάκος μας, στρώνουμε τις τορτίγιες με τα φύλλα σαλάτας και το αβοκάντο. Προσθέτουμε από πάνω τα μαύρα φασόλια, τα κολοκυθάκια, 1 κουτ. σούπας γιαούρτι και λίγο κρεμμύδι τουρσί. Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, ρίχνουμε λάιμ εάν επιθυμούμε και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: James Lee- Styling: Faye Williams-Food styling: Tamara Vos