20190207162154_tarta-axladi-mikri
clock icon
1:10'

Τάρτα αχλάδι με κρέμα σοκολάτας

Υλικά

    Για τη βάση

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300γρ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • νερό όσο τραβήξει
  • Για τη γέμιση

  • 4 μεγάλα αχλάδια κομμένα στη μέση, χωρίς φλούδα και κουκούτσια
  • 2 κουτ. βούτυρο φρέσκο
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 250γρ. κουβερτούρα μαύρη
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1,5γρ. μαστίχα Χίου

Tips

  • Αντί για αχλάδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο φρούτο εποχής, όπως κόκκινα μήλα.

Το αχλάδι συνδυάζεται τέλεια με τη σοκολάτα σε ένα επιδόρπιο που θα λατρέψετε.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε για 30 δευτερόλεπτα με τον αβγοδάρτη και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Χτυπάτε καλά το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να φαίνεται το μίγμα σαν σβολιασμένο.
Στη συνέχεια ρίχνετε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν σας φανεί πολύ σφιχτή, συμπληρώνετε λίγο νεράκι κουταλιά κουταλιά.
Μαζεύετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνετε μπάλα και την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες στο κάτω μέρος του ψυγείου.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το φρέσκο βούτυρο και σοτάρετε τα κομμάτια των αχλαδιών μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα καραμελώνετε. Σβήνετε με το κονιάκ, ανακατεύετε και στη συνέχεια μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει το τηγάνι. Αφήνετε τα αχλάδια να κρυώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Τρίβετε τη μαστίχα Χίου σε ένα γουδί να γίνει σκόνη και τη ρίχνετε μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε.
Βγάζετε τη ζύμη της τάρτας από το ψυγείο, την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. και την τοποθετείτε μέσα σε ένα βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψετε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας. Στρώνετε μέσα τα κομματάκια του αχλαδιού και σιγά σιγά αδειάζετε τη λιωμένη σοκολάτα με την κρέμα μέχρι να τα σκεπάσει. Σκεπάζετε την τάρτα με βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσει, τη σερβίρετε και, αν θέλετε, συνοδεύετε με παγωτό βανίλια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε για 30 δευτερόλεπτα με τον αβγοδάρτη και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Χτυπάτε καλά το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να φαίνεται το μίγμα σαν σβολιασμένο.

Βήμα 2

Στη συνέχεια ρίχνετε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν σας φανεί πολύ σφιχτή, συμπληρώνετε λίγο νεράκι κουταλιά κουταλιά.

Βήμα 3

Μαζεύετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνετε μπάλα και την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το φρέσκο βούτυρο και σοτάρετε τα κομμάτια των αχλαδιών μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα καραμελώνετε. Σβήνετε με το κονιάκ, ανακατεύετε και στη συνέχεια μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει το τηγάνι. Αφήνετε τα αχλάδια να κρυώσουν.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Τρίβετε τη μαστίχα Χίου σε ένα γουδί να γίνει σκόνη και τη ρίχνετε μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε.

Βήμα 6

Βγάζετε τη ζύμη της τάρτας από το ψυγείο, την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. και την τοποθετείτε μέσα σε ένα βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψετε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας. Στρώνετε μέσα τα κομματάκια του αχλαδιού και σιγά σιγά αδειάζετε τη λιωμένη σοκολάτα με την κρέμα μέχρι να τα σκεπάσει. Σκεπάζετε την τάρτα με βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσει, τη σερβίρετε και, αν θέλετε, συνοδεύετε με παγωτό βανίλια.