tarta lemoni
clock icon
1:30'

Τάρτα λεµονιού µε µαρέγκα

Υλικά

    Για τη ζύµη

  • 250γρ. αλεύρι
  • 25γρ. ζάχαρη άχνη
  • 125γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1-2 κουτ. σούπας νερό παγωµένο (όσο χρειαστεί)
  • ξύσµα από 1 λεµόνι
  • λίγο αλάτι
  • Για την κρέµα

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (περίπου 400γρ.)
  • 1 γιαούρτι µε 2% λιπαρά
  • 4 κρόκους αβγών
  • 3 φλιτζανάκια του καφέ χυµό λεµονιού (3-4 λεµόνια)
  • ξύσµα από 2 λεµόνια
  • Για τη µαρέγκα

  • 5 ασπράδια αβγών
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

Μια πολύ νόστιμη τάρτα με έντονη την παρουσία του λεμονιού, από τη βάση μέχρι και τη γέμιση. Η μαστιχωτή μαρέγκα της επικάλυψης είναι σημαντική όχι όμως απαραίτητη, γι’ αυτό αν θέλετε μπορείτε να την παραλείψετε.

Ετοιµάζετε τη ζύµη της τάρτας: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα, µέσα στην οποία ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τον κρόκο του αβγού, το ξύσμα του λεμονιού και το βούτυρο.
Αρχίζετε να ανακατεύετε µε τα δάχτυλα, τρίβοντας παράλληλα τα υλικά ώστε να πάρετε ένα µίγµα σαν ψίχουλα. Αρχίζετε να ζυµώνετε µε γρήγορες κινήσεις, προσθέτοντας λίγο παγωµένο νερό µέχρι το µίγµα σας να γίνει µια οµοιογενής και σφιχτή ζύµη. Την κάνετε µπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική µεµβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Eτοιµάζετε τη γέµιση αναμιγνύοντας μέσα σε ένα µπολ όλα τα υλικά της κρέμας µε ένα σύρµα.
Ετοιµάζετε τη µαρέγκα: Βάζετε τα ασπράδια να χτυπηθούν στο µίξερ στη µέτρια ταχύτητα, µέχρι να σφίξουν πολύ καλά και να κάνουν κορυφές. Ρίχνετε σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα και να δημιουργεί κορυφές που θα μένουν.
Ετοιμάζετε τη βάση της τάρτας: Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο, την πατάτε πάνω σε πάγκο να γίνει πλατιά και την τοποθετείτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο στο µέγεθος της ταρτιέρας σας.
Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύµη µέσα στην ταρτιέρα σας, τη στρώνετε έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της και ξεκολλάτε και τη δεύτερη λαδόκολλα. Με ένα µαχαίρι κόβετε τη ζύµη που περισσεύει τριγύρω και αδειάζετε µέσα το µίγµα της λεµονάτης γέµισης.
Χαµηλώνετε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 170°C και ψήνετε την τάρτα στον προθερµασµένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, µέχρι να σταθεροποιηθεί η γέµιση και να αρχίσει να παίρνει χρώµα η ζύµη.
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και µε δύο κουτάλια παίρνετε τη µαρέγκα και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Ξαναβάζετε το γλυκό στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιµο µέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύµη της τάρτας και να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώµα η επιφάνεια της µαρέγκας, η οποία θα φουσκώσει κιόλας στο ψήσιµο. Όταν βγάλετε την τάρτα από το φούρνο θα καθίσει η µαρέγκα, όµως µην ανησυχείτε, απέξω θα είναι τραγανή και µέσα αφράτη, µαστιχωτή και απαλή. Αφού κρυώσει καλά η τάρτα, κόβετε κοµµάτια και σερβίρετε σε πιάτα. Τη διατηρείτε στο ψυγείο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιµάζετε τη ζύµη της τάρτας: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα, µέσα στην οποία ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τον κρόκο του αβγού, το ξύσμα του λεμονιού και το βούτυρο.

Βήμα 2

Αρχίζετε να ανακατεύετε µε τα δάχτυλα, τρίβοντας παράλληλα τα υλικά ώστε να πάρετε ένα µίγµα σαν ψίχουλα. Αρχίζετε να ζυµώνετε µε γρήγορες κινήσεις, προσθέτοντας λίγο παγωµένο νερό µέχρι το µίγµα σας να γίνει µια οµοιογενής και σφιχτή ζύµη. Την κάνετε µπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική µεµβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 3

Eτοιµάζετε τη γέµιση αναμιγνύοντας μέσα σε ένα µπολ όλα τα υλικά της κρέμας µε ένα σύρµα.

Βήμα 4

Ετοιµάζετε τη µαρέγκα: Βάζετε τα ασπράδια να χτυπηθούν στο µίξερ στη µέτρια ταχύτητα, µέχρι να σφίξουν πολύ καλά και να κάνουν κορυφές. Ρίχνετε σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα και να δημιουργεί κορυφές που θα μένουν.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τη βάση της τάρτας: Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο, την πατάτε πάνω σε πάγκο να γίνει πλατιά και την τοποθετείτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο στο µέγεθος της ταρτιέρας σας.

Βήμα 6

Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύµη µέσα στην ταρτιέρα σας, τη στρώνετε έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της και ξεκολλάτε και τη δεύτερη λαδόκολλα. Με ένα µαχαίρι κόβετε τη ζύµη που περισσεύει τριγύρω και αδειάζετε µέσα το µίγµα της λεµονάτης γέµισης.

Βήμα 7

Χαµηλώνετε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 170°C και ψήνετε την τάρτα στον προθερµασµένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, µέχρι να σταθεροποιηθεί η γέµιση και να αρχίσει να παίρνει χρώµα η ζύµη.

Βήμα 8

Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και µε δύο κουτάλια παίρνετε τη µαρέγκα και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Ξαναβάζετε το γλυκό στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιµο µέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύµη της τάρτας και να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώµα η επιφάνεια της µαρέγκας, η οποία θα φουσκώσει κιόλας στο ψήσιµο. Όταν βγάλετε την τάρτα από το φούρνο θα καθίσει η µαρέγκα, όµως µην ανησυχείτε, απέξω θα είναι τραγανή και µέσα αφράτη, µαστιχωτή και απαλή. Αφού κρυώσει καλά η τάρτα, κόβετε κοµµάτια και σερβίρετε σε πιάτα. Τη διατηρείτε στο ψυγείο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Aντωνία Κατή