tarta me axladia kai zesti sokolata.olivemagazine.gr
clock icon
1:10'

Τάρτα με αχλάδια και ζεστή σοκολάτα

Υλικά

    για την τάρτα

  • 1 πακέτο σφολιάτα (2 φύλλα)
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • για τη γέμιση

  • 200γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα
  • 4-5 αχλάδια
  • 1 ποτηράκι του λικέρ μπράντι
  • 1 λεμόνι, το χυμό
  • για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 150γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας μπράντι

Μια γλυκιά κι εντυπωσιακή τάρτα που συνδυάζει την αφράτη σφολιάτα με αχλάδια, αμύγδαλα και σοκολάτα.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα βάζετε σε ένα μπολάκι και τα ραντίζετε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ του μίξερ σας μέχρι να γίνουν σκόνη. Ρίχνετε μέσα το μπράντι και τα χτυπάτε για λίγο ακόμη. Βγάζετε το μίγμα και το βάζετε σε ένα μπολ.
Ετοιμάζετε τη βάση: Ανοίγετε τη σφολιάτα, απλώνετε το ένα φύλλο επάνω σε λαδωμένο ταψί και με τα δάχτυλά σας ανασηκώνετε λίγο την περίμετρο και τρυπάτε τον πάτο με ένα πιρούνι. Ακουμπάτε ένα λαδόχαρτο επάνω στη σφολιάτα, βάζετε μερικά φασόλια για βάρος, και την ψήνετε περίπου για 15 λεπτά στο φούρνο, στους 180°C. Ανοίγετε το φούρνο και με ένα πιρούνι πιέζετε τον πάτο της σφολιάτας να «κάτσει», εάν και εφόσον έχει φουσκώσει. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
Φτιάχνετε την τάρτα: Βγάζετε τη σφολιάτα από το φούρνο, αφαιρείτε τα όσπρια και το λαδόχαρτο και απλώνετε στον πάτο της το αλεσμένο αμύγδαλο με το μπράντι. Προσπαθήστε να αλειφθεί ομοιόμορφα παντού.
Τοποθετείτε τα κομμένα αχλάδια πάνω στην επιφάνεια της σφολιάτας. Πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και ψήνετε στο φούρνο για ακόμη 15 λεπτά, στους 170°C. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, τη σερβίρετε σε πιατέλα και τη διατηρείτε ζεστή.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα και το μπράντι. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και ρίχνετε μέσα την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Ανακατεύετε μία-δύο φορές, κλείνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σοκολάτα να λιώσει. Ανακατεύετε και βάζετε τη σάλτσα σοκολάτας σε ένα ωραίο μπολ.
Σερβίρετε μαζί με την τάρτα αχλαδιού και, όταν τη μοιράζετε στα πιάτα, περιχύνετε με μια-δυο κουταλιές ζεστή σάλτσα σοκολάτας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα βάζετε σε ένα μπολάκι και τα ραντίζετε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Βήμα 2

Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ του μίξερ σας μέχρι να γίνουν σκόνη. Ρίχνετε μέσα το μπράντι και τα χτυπάτε για λίγο ακόμη. Βγάζετε το μίγμα και το βάζετε σε ένα μπολ.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη βάση: Ανοίγετε τη σφολιάτα, απλώνετε το ένα φύλλο επάνω σε λαδωμένο ταψί και με τα δάχτυλά σας ανασηκώνετε λίγο την περίμετρο και τρυπάτε τον πάτο με ένα πιρούνι. Ακουμπάτε ένα λαδόχαρτο επάνω στη σφολιάτα, βάζετε μερικά φασόλια για βάρος, και την ψήνετε περίπου για 15 λεπτά στο φούρνο, στους 180°C. Ανοίγετε το φούρνο και με ένα πιρούνι πιέζετε τον πάτο της σφολιάτας να «κάτσει», εάν και εφόσον έχει φουσκώσει. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

Βήμα 4

Φτιάχνετε την τάρτα: Βγάζετε τη σφολιάτα από το φούρνο, αφαιρείτε τα όσπρια και το λαδόχαρτο και απλώνετε στον πάτο της το αλεσμένο αμύγδαλο με το μπράντι. Προσπαθήστε να αλειφθεί ομοιόμορφα παντού.

Βήμα 5

Τοποθετείτε τα κομμένα αχλάδια πάνω στην επιφάνεια της σφολιάτας. Πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και ψήνετε στο φούρνο για ακόμη 15 λεπτά, στους 170°C. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, τη σερβίρετε σε πιατέλα και τη διατηρείτε ζεστή.

Βήμα 6

Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα και το μπράντι. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και ρίχνετε μέσα την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Ανακατεύετε μία-δύο φορές, κλείνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σοκολάτα να λιώσει. Ανακατεύετε και βάζετε τη σάλτσα σοκολάτας σε ένα ωραίο μπολ.

Βήμα 7

Σερβίρετε μαζί με την τάρτα αχλαδιού και, όταν τη μοιράζετε στα πιάτα, περιχύνετε με μια-δυο κουταλιές ζεστή σάλτσα σοκολάτας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb