tarta
clock icon
1:30'

Τάρτα με φιστίκια, ανθότυρο και κολοκύθα

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 80γρ. φιστίκια ανάλατα
  • 50γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 220γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 175γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2-3 κουτ. σούπας Cointreau
  • ελάχιστο αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 800γρ. ανθότυρο
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. σοκολάτα με 70% κακάο (τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού)
  • 1 ποτήρι τριμμένη κολοκύθα
  • ½ φλιτζάνι ψίχα από φιστίκια Αιγίνης

Μια αλλιώτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα, σαν σκεπαστή τάρτα. Τα φιστίκια στη ζύμη και τη γέμιση δίνουν ξεχωριστή γεύση, ενώ το ανθότυρο και η σοκολάτα κάνουν αυτή την τάρτα ακόμα πιο λαχταριστή.

Χτυπάτε στον πολυκόφτη τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα. Τα ανακατεύετε με το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το Cointreau και το αλάτι. Ζυμώνετε καλά, κάνετε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε το ανθότυρο με τη ζάχαρη, τη σοκολάτα και την τριμμένη κολοκύθα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Ανακατεύετε μέσα τα φιστίκια ολόκληρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε τα 2/3 της ζύμης, τη βάζετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τη σκεπάζετε με ένα δεύτερο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και την ανοίγετε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο, ώστε να σκεπάσει τον πάτο και τα τοιχώματα μιας βουτυρωμένης ταρτιέρας διαμέτρου 26εκ.
Στρώνετε τη ζύμη στην ταρτιέρα και ρίχνετε μέσα τη γέμιση με το ανθότυρο. Ανοίγετε με τον ίδιο τρόπο και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και σκεπάζετε τη γέμιση.
Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 45-50 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να την αφήσετε για 2 λεπτά επιπλέον κάτω από το γκριλ, για να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στον πολυκόφτη τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα. Τα ανακατεύετε με το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το Cointreau και το αλάτι. Ζυμώνετε καλά, κάνετε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε το ανθότυρο με τη ζάχαρη, τη σοκολάτα και την τριμμένη κολοκύθα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Ανακατεύετε μέσα τα φιστίκια ολόκληρα.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε τα 2/3 της ζύμης, τη βάζετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τη σκεπάζετε με ένα δεύτερο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και την ανοίγετε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο, ώστε να σκεπάσει τον πάτο και τα τοιχώματα μιας βουτυρωμένης ταρτιέρας διαμέτρου 26εκ.

Βήμα 4

Στρώνετε τη ζύμη στην ταρτιέρα και ρίχνετε μέσα τη γέμιση με το ανθότυρο. Ανοίγετε με τον ίδιο τρόπο και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και σκεπάζετε τη γέμιση.

Βήμα 5

Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 45-50 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να την αφήσετε για 2 λεπτά επιπλέον κάτω από το γκριλ, για να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey