galete-verikoko
clock icon
1:15'

Τάρτα galette με βερίκοκα

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (παγωμένο από το ψυγείο)
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγο παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση

  • 1 αβγό (χωριστά τον κρόκο από το ασπράδι)
  • 40γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ακατέργαστη
  • 5-6 βερίκοκα φρέσκα
  • 1-2 κουτ. σούπας κονιάκ

Σαν τάρτα με βερίκοκα ξεκίνησε κι αυτό εδώ το γλυκό αλλά στην πορεία βγήκε από την κλασική φόρμα της τάρτας και προέκυψε η «άτακτη» αυτή galette!

Ανοίγετε τα βερίκοκα στη μέση και τα βάζετε σε μπολ. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το κονιάκ. Τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε βαθύ μπολ, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το αβγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Aνοίγετε με πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και τη βάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Χτυπάτε με πιρούνι σε χωριστά μπολάκια το ασπράδι και τον κρόκο. Αλείφετε το φύλλο με το ασπράδι, απλώνετε τη μαρμελάδα και το πασπαλίζετε με το αμύγδαλο.
Τοποθετείτε τα βερίκοκα πάνω από το φύλλο και προς το κέντρο αφήνοντας γύρω γύρω κενό. Σηκώνετε το φύλλο προς τα μέσα να σκεπάσει τα βερίκοκα που βρίσκονται προς τα έξω, όπως στη φωτογραφία. Αλείφετε τη ζύμη με τον κρόκο.
Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να μελώσουν τα φρούτα. Σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή και ταιριάζει πολύ ωραία με παγωτό βανίλια ή καραμέλα.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανοίγετε τα βερίκοκα στη μέση και τα βάζετε σε μπολ. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το κονιάκ. Τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Για τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε βαθύ μπολ, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το αβγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Aνοίγετε με πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και τη βάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Χτυπάτε με πιρούνι σε χωριστά μπολάκια το ασπράδι και τον κρόκο. Αλείφετε το φύλλο με το ασπράδι, απλώνετε τη μαρμελάδα και το πασπαλίζετε με το αμύγδαλο.

Βήμα 4

Τοποθετείτε τα βερίκοκα πάνω από το φύλλο και προς το κέντρο αφήνοντας γύρω γύρω κενό. Σηκώνετε το φύλλο προς τα μέσα να σκεπάσει τα βερίκοκα που βρίσκονται προς τα έξω, όπως στη φωτογραφία. Αλείφετε τη ζύμη με τον κρόκο.

Βήμα 5

Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να μελώσουν τα φρούτα. Σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή και ταιριάζει πολύ ωραία με παγωτό βανίλια ή καραμέλα.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή