galette
clock icon
1:10'

Τάρτα galette με κολοκύθα, κατσικίσιο τυρί και μέλι

Υλικά

    Για την τάρτα

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο σε μικρούς κύβους
  • 6 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση

  • 1½ κιλό κολοκύθα καθαρισμένη, σε κύβους
  • 300γρ. κατσικίσιο τυρί, κομμένο σε κύβους
  • ½ φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • λίγα φύλλα δυόσμο, για το σερβίρισμα

Οι γαλλικές galette είναι ένα είδος γλυκιάς τάρτας που οι ντόπιοι γεμίζουν με κάθε λογής υλικά. Εμείς πάλι την κάναμε αλμυρή και ταιριάξαμε κολοκύθα, κατσικίσιο τυρί και μέλι.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τους κύβους βουτύρου. Βάζετε σε λειτουργία το μίξερ (με το εξάρτημα γάτζο) και δουλεύετε τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε για ½ ώρα στο ψυγείο.
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος ½ εκ. Μεταφέρετε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος φροντίζοντας να εξέχει η ζύμη περίπου 2½ -3 εκ. έξω από το ταψί.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε εκεί τους κύβους κολοκύθας. Τους ψήνετε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (δεν θα μαλακώσουν ιδιαίτερα, αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια, όταν θα ψήσετε την τάρτα).
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε τους κύβους να μισοκρυώσουν. Βάζετε τη μισή ποσότητα κολοκύθας στο μπλέντερ και 2 κουταλιές από το μέλι. Πολτοποιείτε καλά μέχρι να γίνουν πουρές. Αδειάζετε τον πουρέ κολοκύθας στην ταρτιέρα και απλώνετε με ένα κουτάλι για να πάει παντού.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τους υπόλοιπους κύβους κολοκύθας, το κατσικίσιο τυρί και την κανέλα. Αδειάζετε το μίγμα στην τάρτα και ραντίζετε με το υπόλοιπο μέλι. Γυρίζετε τις άκρες της ζύμης για να μισοκαλύψετε την κολοκύθα και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρετε με λίγα φύλλα δυόσμου.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τους κύβους βουτύρου. Βάζετε σε λειτουργία το μίξερ (με το εξάρτημα γάτζο) και δουλεύετε τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε για ½ ώρα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος ½ εκ. Μεταφέρετε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος φροντίζοντας να εξέχει η ζύμη περίπου 2½ -3 εκ. έξω από το ταψί.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε εκεί τους κύβους κολοκύθας. Τους ψήνετε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (δεν θα μαλακώσουν ιδιαίτερα, αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια, όταν θα ψήσετε την τάρτα).

Βήμα 4

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε τους κύβους να μισοκρυώσουν. Βάζετε τη μισή ποσότητα κολοκύθας στο μπλέντερ και 2 κουταλιές από το μέλι. Πολτοποιείτε καλά μέχρι να γίνουν πουρές. Αδειάζετε τον πουρέ κολοκύθας στην ταρτιέρα και απλώνετε με ένα κουτάλι για να πάει παντού.

Βήμα 5

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τους υπόλοιπους κύβους κολοκύθας, το κατσικίσιο τυρί και την κανέλα. Αδειάζετε το μίγμα στην τάρτα και ραντίζετε με το υπόλοιπο μέλι. Γυρίζετε τις άκρες της ζύμης για να μισοκαλύψετε την κολοκύθα και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρετε με λίγα φύλλα δυόσμου.