20181129184841_taliateles se forma
clock icon
1:20'

Ταλιατέλες με μανιτάρια σε φόρμα

Υλικά

  • 350γρ. ταλιατέλες (ή λινγκουίνι)
  • 300γρ. μανιτάρια λευκά
  • 3 αβγά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 50γρ. αλεύρι
  • ½ λίτρο (σχεδόν) γάλα
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη ή λαδοτύρι Μυτιλήνης ή άλλο πικάντικο τυρί
  • μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εντυπωσιακό σουφλέ ζυμαρικών με πλούσια σάλτσα μανιταριών, που ταιριάζει στο κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι.

Καθαρίζετε και κόβετε κάθετα τα μανιτάρια σε φέτες μαζί με τους μίσχους τους. Ζεσταίνετε 30γρ. από το βούτυρο, σοτάρετε το σκόρδο, προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε ελαφρά τα υλικά.
Προσθέτετε μισό ποτήρι ζεστό νερό και τη μισή κρέμα. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 λεπτά.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ την μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ανακατεύετε 50γρ. από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά και να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας ζωηρά για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή και λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέσα και το τυρί.
Χτυπάτε χωριστά τα αβγά, αλατοπιπερώνετε και τα προσθέτετε στην μπεσαμέλ. Ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά, αφού αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Βράζετε τις ταλιατέλες (al dente) σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε και τις ρίχνετε στο μίγμα της μπεσαμέλ. Ανακατεύετε καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και την πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Τη γεμίζετε με τις ταλιατέλες και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Αναποδογυρίζετε κατόπιν τα ζυμαρικά σε πιατέλα, γεμίζετε την τρύπα στο κέντρο με τη σάλτσα μανιταριών ζεστή. Πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και κόβετε κάθετα τα μανιτάρια σε φέτες μαζί με τους μίσχους τους. Ζεσταίνετε 30γρ. από το βούτυρο, σοτάρετε το σκόρδο, προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε ελαφρά τα υλικά.

Βήμα 2

Προσθέτετε μισό ποτήρι ζεστό νερό και τη μισή κρέμα. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 λεπτά.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε στο μεταξύ την μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ανακατεύετε 50γρ. από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά και να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας ζωηρά για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή και λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέσα και το τυρί.

Βήμα 4

Χτυπάτε χωριστά τα αβγά, αλατοπιπερώνετε και τα προσθέτετε στην μπεσαμέλ. Ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά, αφού αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 5

Βράζετε τις ταλιατέλες (al dente) σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε και τις ρίχνετε στο μίγμα της μπεσαμέλ. Ανακατεύετε καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και την πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Τη γεμίζετε με τις ταλιατέλες και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Αναποδογυρίζετε κατόπιν τα ζυμαρικά σε πιατέλα, γεμίζετε την τρύπα στο κέντρο με τη σάλτσα μανιταριών ζεστή. Πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey