TALIATELES-AU-GRATIN
clock icon
1:35'

Ταλιατέλες au gratin με τυριά και ντοματάκια κονφί

Υλικά

  • 500γρ. ταλιατέλες
  • Για τα ντοματάκια κονφί

  • 8 ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 2 φλιτζάνια κασέρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1½ νεροπότηρο γάλα φρέσκο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 αβγό
  • αλάτι, πιπέρι

Τα ζυμαρικά φούρνου δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Αυτές ταλιατέλες au gratin ταιριάζουν το ίδιο καλά σε ένα κυριακάτικο και ένα γιορτινό τραπέζι, ενθουσιάζοντας τους καλεσμένους σας με τη νόστιμη γεύση τους.

Αρχικά ετοιμάζετε τα ντοματάκια: Τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με το ζουμί τους και τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά. Τα αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το φρέσκο βούτυρο, τα σοτάρετε καλά και αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 15 λεπτά. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Έπειτα ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο πολύ καλά. Ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Αδειάζετε όλο το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρετε μια υδαρή ομοιογενή μπεσαμέλ. Προσθέτετε και τα τριμμένα τυριά, αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και ρίχνετε μπόλικο πιπέρι.
Στο μεταξύ βράζετε τις ταλιατέλες για περίπου 10 λεπτά, τις σουρώνετε και τις αδειάζετε μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε τα ντοματάκια σε 8 διαφορετικά σημεία μέσα στο σκεύος και ανάμεσα στις ταλιατέλες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ και ανακινείτε λίγο το ταψί για να φτάσει μέχρι τον πάτο. Αφήνετε τα υλικά να ηρεμήσουν.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε ένα αβγό και περιχύνετε με αυτό τα ζυμαρικά. Βάζετε το σκεύος στον φούρνο και ψήνετε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να κάνει μια χρυσή κρούστα από πάνω. Σερβίρετε το au gratin ζεστό στο τραπέζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά ετοιμάζετε τα ντοματάκια: Τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με το ζουμί τους και τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά. Τα αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το φρέσκο βούτυρο, τα σοτάρετε καλά και αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 15 λεπτά. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 2

Έπειτα ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο πολύ καλά. Ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Αδειάζετε όλο το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρετε μια υδαρή ομοιογενή μπεσαμέλ. Προσθέτετε και τα τριμμένα τυριά, αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και ρίχνετε μπόλικο πιπέρι.

Βήμα 3

Στο μεταξύ βράζετε τις ταλιατέλες για περίπου 10 λεπτά, τις σουρώνετε και τις αδειάζετε μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε τα ντοματάκια σε 8 διαφορετικά σημεία μέσα στο σκεύος και ανάμεσα στις ταλιατέλες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ και ανακινείτε λίγο το ταψί για να φτάσει μέχρι τον πάτο. Αφήνετε τα υλικά να ηρεμήσουν.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε ένα αβγό και περιχύνετε με αυτό τα ζυμαρικά. Βάζετε το σκεύος στον φούρνο και ψήνετε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να κάνει μια χρυσή κρούστα από πάνω. Σερβίρετε το au gratin ζεστό στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb