tartar
clock icon
30'

Ταρτάρ μοσχαρίσιο κλασικό με κρόκο αυγού

Υλικά

  • 2-3 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κάππαρη ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο ή άλλα φρέσκα μυρωδικά
  • 120-150 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο, καθαρισμένο από τις μεμβράνες
  • 2 κουτ. σούπας Worcestershire sauce
  • 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ολόφρεσκο κρόκο αυγού
  • ανθό αλατιού
  • 2 φέτες ψωμί σίκαλης

Ο σεφ Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει το κλασικό μοσχαρίσιο ταρτάρ με αυγό. Ένα πιάτο ιδιαίτερα νόστιμο με φανατικούς φίλους. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να το φτιάξετε στο σπίτι. Θα χρειαστείτε φρέσκο μοσχαρίσιο φιλέτο, μπαχαρικά και μυρωδικά κι ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι.

Κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια τα αγγουράκια τουρσί, το κρεμμυδάκι, την κάππαρη, τον φρέσκο μαϊντανό, τα τοποθετούμε το καθένα σε ξεχωριστό μπολάκι, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Σε ξεχωριστό μπολάκι το καθένα τοποθετούμε και τα υλικά που δεν χρειάζονται κόψιμο (μουστάρδα, ελαιόλαδο, τσίλι κ.λπ.) και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο.
Βάζουμε το κρέας στην κατάψυξη 20΄ προτού το κόψουμε έτσι ώστε να σφίξει, να είναι σταθερό και να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Ξεκινάμε κόβοντάς το σε πλατιές λωρίδες πάχους 3 χιλ. κατά τη φορά των ινών του. Κόβουμε πάλι κάθε λωρίδα σε στενές λωρίδες πάχους 3 χιλ. – κατά τη φορά των ινών του. Βάζουμε δίπλα-δίπλα τις λωρίδες ανά 6-8 εκ. επάνω στο ξύλο κοπής και κόβουμε εγκαρσίως σε κυβάκια πλευράς 3-5 χιλιοστών. Όταν τελειώσουμε, μεταφέρουμε το κρέας στο ψυγείο, σε μπολ, και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Βάζουμε σε ένα μπολ το κρέας, τα αγγουράκια, την κάππαρη, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη Worcestershire sauce, τη μουστάρδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Φτιάχνουμε ένα μπιφτέκι με τα χέρια μας ή το φορμάρουμε στο πιάτο με ένα μικρό τσέρκι. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια και τοποθετούμε από πάνω τον κρόκο αυγού. Σερβίρουμε αμέσως με λεπτές φέτες ψωμιού σίκαλης ψημένες.
Styling: Elena Jeffrey, Food Styling: M. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια τα αγγουράκια τουρσί, το κρεμμυδάκι, την κάππαρη, τον φρέσκο μαϊντανό, τα τοποθετούμε το καθένα σε ξεχωριστό μπολάκι, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Σε ξεχωριστό μπολάκι το καθένα τοποθετούμε και τα υλικά που δεν χρειάζονται κόψιμο (μουστάρδα, ελαιόλαδο, τσίλι κ.λπ.) και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο.

Βήμα 2

Βάζουμε το κρέας στην κατάψυξη 20΄ προτού το κόψουμε έτσι ώστε να σφίξει, να είναι σταθερό και να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Ξεκινάμε κόβοντάς το σε πλατιές λωρίδες πάχους 3 χιλ. κατά τη φορά των ινών του. Κόβουμε πάλι κάθε λωρίδα σε στενές λωρίδες πάχους 3 χιλ. – κατά τη φορά των ινών του. Βάζουμε δίπλα-δίπλα τις λωρίδες ανά 6-8 εκ. επάνω στο ξύλο κοπής και κόβουμε εγκαρσίως σε κυβάκια πλευράς 3-5 χιλιοστών. Όταν τελειώσουμε, μεταφέρουμε το κρέας στο ψυγείο, σε μπολ, και σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Βήμα 3

Βάζουμε σε ένα μπολ το κρέας, τα αγγουράκια, την κάππαρη, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη Worcestershire sauce, τη μουστάρδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4

Φτιάχνουμε ένα μπιφτέκι με τα χέρια μας ή το φορμάρουμε στο πιάτο με ένα μικρό τσέρκι. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια και τοποθετούμε από πάνω τον κρόκο αυγού. Σερβίρουμε αμέσως με λεπτές φέτες ψωμιού σίκαλης ψημένες.

Styling: Elena Jeffrey, Food Styling: M. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M