Tostada apaki ,mango small
clock icon
40'

Τοστάδα με ψητό απάκι, pico de gallo από μάνγκο, σάλτσα αβοκάντο

Υλικά

  • 4 μαλακές τορτίγιας 12 εκατοστών από στάρι ή καλαμπόκι
  • 1 μεγάλο μάνγκο ούτε άγουρο ούτε πολύ ώριμο ( κατά προτίμηση Χανίων)
  • 2 κουτ. σούπας κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (τα φυλλαράκια του)
  • 2 κλωνάρια από φρέσκο κόλιανδρο
  • Χυμός από ένα λάιμ και το ξύσμα του
  • 1 μεσαία πιπεριά jalapeno , ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
  • 200 γρ. απάκι σε φέτες
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • λίγο αλάτι

Τα χανιώτικα μάνγκο συναντούν τα απάκι και μαζί με το αβοκάντο ντύνουν μία τοστάδα πανεύκολη με πλούσια αρώματα και γεύση.

Σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο ηλιέλαιο τηγανίζουμε τις τορτίγιας μέχρι να γίνουν τραγανές. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τις κρατάμε στην άκρη.
Για την pico de gallo από μάνγκο: Ψιλοκόβουμε σε μικρούς κύβους το μάνγκο και το τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τον χυμό λάιμ, τα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, την πιπεριά jalapeno, και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Για τη σάλτσα: Βάζουμε σε μπλέντερ το αβοκάντο, τα κλωνάρια του κόλιανδρου, το ξύσμα λάιμ και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Πολτοποιούμε μέχρι να φτιάξουμε μια βελούδινη απαλή σάλτσα.
Σε τηγάνι χωρίς λάδι ψήνουμε και από τις 2 πλευρές το απάκι. Στήνουμε την τοστάδα αλείφοντας την σάλτσα αβοκάντο στην βάση της, στην συνέχεια την pico de gallo από μανγκο και από πάνω τις φέτες από απάκι
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο ηλιέλαιο τηγανίζουμε τις τορτίγιας μέχρι να γίνουν τραγανές. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τις κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 2

Για την pico de gallo από μάνγκο: Ψιλοκόβουμε σε μικρούς κύβους το μάνγκο και το τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τον χυμό λάιμ, τα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, την πιπεριά jalapeno, και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα: Βάζουμε σε μπλέντερ το αβοκάντο, τα κλωνάρια του κόλιανδρου, το ξύσμα λάιμ και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Πολτοποιούμε μέχρι να φτιάξουμε μια βελούδινη απαλή σάλτσα.

Βήμα 4

Σε τηγάνι χωρίς λάδι ψήνουμε και από τις 2 πλευρές το απάκι. Στήνουμε την τοστάδα αλείφοντας την σάλτσα αβοκάντο στην βάση της, στην συνέχεια την pico de gallo από μανγκο και από πάνω τις φέτες από απάκι

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος