TOURSI-LAHANIKA
clock icon
30'

Τουρσί λαχανικών

Υλικά

  • 2 πιπεριές πράσινες σε κύβους (3x3εκ.)
  • 2 πιπεριές κόκκινες σε κύβους (3x3εκ.)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι λάχανο σε κύβους (3x3εκ.)
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα σέλινο ψιλοκομμένα
  • 10 μίσχους άνηθο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι μαύρο
  • Για την άλμη

  • 500ml ξίδι λευκό
  • 500ml νερό
  • 50γρ. αλάτι
  • 50γρ. ζάχαρη

Το μυστικό είναι το ομοιόμορφο κόψιμο των λαχανικών για να μπορέσουν να τραβήξουν την άλμη. Χρησιμοποιήστε ό,τι λαχανικά σας αρέσουν. Αν βάλετε κύβους μελιτζάνας, δώστε τους πρώτα μία βράση για να μαλακώσουν.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε όλα τα υλικά της άλμης σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Αφήνετε περίπου για 10 λεπτά να χλιάνει και ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζετε με ένα πιάτο ώστε να βυθιστούν στην άλμη και τα αφήνετε για τουλάχιστον 4 ώρες.
Σερβίρετε ραντίζοντας με ελαιόλαδο και αποθηκεύετε το υπόλοιπο μαζί με την άλμη σε γυάλινο βάζο ή τάπερ στο ψυγείο για 10 ημέρες.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε όλα τα υλικά της άλμης σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 2

Αφήνετε περίπου για 10 λεπτά να χλιάνει και ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζετε με ένα πιάτο ώστε να βυθιστούν στην άλμη και τα αφήνετε για τουλάχιστον 4 ώρες.

Βήμα 3

Σερβίρετε ραντίζοντας με ελαιόλαδο και αποθηκεύετε το υπόλοιπο μαζί με την άλμη σε γυάλινο βάζο ή τάπερ στο ψυγείο για 10 ημέρες.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση