tourta-melitzanas-se-forma-IMG_0318
clock icon
1:30'

Τούρτα μελιτζάνας σε φόρμα

Υλικά

  • 6-8 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι κορνφλάουρ
  • 4 φλιτζάνια γάλα ζεστό
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 2 αβγά χτυπημένα ελαφρά με πιρούνι
  • 1 φλιτζάνι φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια εντυπωσιακή πρόταση για ορεκτικό με μελιτζάνες, ελληνικά τυριά και μυρωδάτο δυόσμο, σε τέλειο συνδυασμό.

Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις μελιτζάνες. Αφαιρείτε τη φλούδα με αποφλοιωτή. Κόβετε κατά μήκος τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες του μισού εκατοστού. Στρώνετε σε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το αλείφετε με ελαιόλαδο.
Στρώνετε εκεί τις φέτες μελιτζάνας σε μονή στρώση και τις λαδώνετε και αυτές ελάχιστα. Αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στην ψηλή θέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τις μια φορά. Τις βγάζετε από τον φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και το ψήσιμο με τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC βαθμούς. Παίρνετε τη φόρμα του κέικ και αλείφετε πάτο και τοιχώματα με ελαιόλαδο. Στρώνετε τις ψημένες φέτες μελιτζάνας στη φόρμα έτσι ώστε να μισοσκεπάζει η μία την άλλη, καλύπτοντας καλά τα τοιχώματα και από τις δύο πλευρές. Ό,τι περισσεύει από τη φόρμα το αφήνετε να εξέχει γιατί θα χρειαστεί για να καλύψετε τη γέμιση. Αν περισσέψουν μελιτζάνες, τις κόβετε σε κυβάκια και τις κρατάτε σε ένα μπολάκι.
Σε κατσαρολάκι βάζετε το ελαιόλαδο, το κορνφλάουρ και το αλεύρι. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη και, μόλις καβουρδιστεί το αλεύρι, ρίχνετε το ζεστό γάλα. Ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να αποκτήσετε μια κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα τυριά, τα αβγά, το δυόσμο και ό,τι έχει περισσέψει από τις μελιτζάνες σε κυβάκια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ζωηρά. Αδειάζετε το μίγμα με τα τυριά μέσα στη φόρμα, την ισιώνετε και τη σκεπάζετε με τις ψημένες φέτες μελιτζάνας που εξέχουν.
Βάζετε τη φόρμα σε ταψί. Ρίχνετε νερό στο ταψί να φτάσει μέχρι το μέσο της φόρμας και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά. Ξεφουρνίζετε, αφήνετε να κρυώσει λίγο και την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Κόβετε την τούρτα μελιτζάνας σε φέτες και συνοδεύετε με μια σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις μελιτζάνες. Αφαιρείτε τη φλούδα με αποφλοιωτή. Κόβετε κατά μήκος τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες του μισού εκατοστού. Στρώνετε σε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το αλείφετε με ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Στρώνετε εκεί τις φέτες μελιτζάνας σε μονή στρώση και τις λαδώνετε και αυτές ελάχιστα. Αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στην ψηλή θέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τις μια φορά. Τις βγάζετε από τον φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και το ψήσιμο με τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC βαθμούς. Παίρνετε τη φόρμα του κέικ και αλείφετε πάτο και τοιχώματα με ελαιόλαδο. Στρώνετε τις ψημένες φέτες μελιτζάνας στη φόρμα έτσι ώστε να μισοσκεπάζει η μία την άλλη, καλύπτοντας καλά τα τοιχώματα και από τις δύο πλευρές. Ό,τι περισσεύει από τη φόρμα το αφήνετε να εξέχει γιατί θα χρειαστεί για να καλύψετε τη γέμιση. Αν περισσέψουν μελιτζάνες, τις κόβετε σε κυβάκια και τις κρατάτε σε ένα μπολάκι.

Βήμα 4

Σε κατσαρολάκι βάζετε το ελαιόλαδο, το κορνφλάουρ και το αλεύρι. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη και, μόλις καβουρδιστεί το αλεύρι, ρίχνετε το ζεστό γάλα. Ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να αποκτήσετε μια κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα τυριά, τα αβγά, το δυόσμο και ό,τι έχει περισσέψει από τις μελιτζάνες σε κυβάκια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ζωηρά. Αδειάζετε το μίγμα με τα τυριά μέσα στη φόρμα, την ισιώνετε και τη σκεπάζετε με τις ψημένες φέτες μελιτζάνας που εξέχουν.

Βήμα 5

Βάζετε τη φόρμα σε ταψί. Ρίχνετε νερό στο ταψί να φτάσει μέχρι το μέσο της φόρμας και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά. Ξεφουρνίζετε, αφήνετε να κρυώσει λίγο και την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Κόβετε την τούρτα μελιτζάνας σε φέτες και συνοδεύετε με μια σπιτική σάλτσα ντομάτας.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή