karpouzitoursi2
clock icon
40'

Καρπούζι τουρσί

Υλικά

  • ½ κιλό φλούδα καρπουζιού καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
  • 90γρ. αλάτι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι ξίδι λευκό
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου

Κι όμως, η φλούδα από το καρπούζι εκτός από γλυκό κουταλιού γίνεται και τουρσί. Ταιριάζει μάλιστα με παχιά κρέατα και αλλαντικά.

Σκεπάζετε το καρπούζι με το αλάτι και το αφήνετε για 12 ώρες στο ψυγείο. Το ξεπλένετε καλά.
Βράζετε τη ζάχαρη με το ξίδι, το νερό και τον κόλιανδρο για 10 λεπτά. Το σουρώνετε και ρίχνετε μέσα στο ζουμί το καρπούζι.
Το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα, προσθέτοντας σε κάθε βάζο 1 ξύλο κανέλας και, αν βρείτε, λίγο φρέσκο μελισσόχορτο. Αφήνετε από πάνω κενό 1,5 εκ.
Τα σφραγίζετε με το καπάκι και τα βάζετε σε κατσαρόλα. Ρίχνετε νερό, τόσο ώστε να φτάνει λίγο πιο πάνω από τη μέση των βάζων. Όταν πάρει βράση το νερό, σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για 10 λεπτά. Τα βγάζετε με προσοχή. Τα αφήνετε δύο με τρεις εβδομάδες πριν χρησιμοποιήσετε το τουρσί.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σκεπάζετε το καρπούζι με το αλάτι και το αφήνετε για 12 ώρες στο ψυγείο. Το ξεπλένετε καλά.

Βήμα 2

Βράζετε τη ζάχαρη με το ξίδι, το νερό και τον κόλιανδρο για 10 λεπτά. Το σουρώνετε και ρίχνετε μέσα στο ζουμί το καρπούζι.

Βήμα 3

Το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα, προσθέτοντας σε κάθε βάζο 1 ξύλο κανέλας και, αν βρείτε, λίγο φρέσκο μελισσόχορτο. Αφήνετε από πάνω κενό 1,5 εκ.

Βήμα 4

Τα σφραγίζετε με το καπάκι και τα βάζετε σε κατσαρόλα. Ρίχνετε νερό, τόσο ώστε να φτάνει λίγο πιο πάνω από τη μέση των βάζων. Όταν πάρει βράση το νερό, σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για 10 λεπτά. Τα βγάζετε με προσοχή. Τα αφήνετε δύο με τρεις εβδομάδες πριν χρησιμοποιήσετε το τουρσί.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb