pitakia
clock icon
1:20'

Τρίγωνα γαλακτομπούρεκα με σιρόπι κρασιού

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • Για την κρέμα

  • 650ml γάλα
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 30γρ. κορνφλάουρ
  • 50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 25γρ. βούτυρο φρέσκο
  • Για το σιρόπι

  • 300γρ. ζάχαρη
  • 200ml νερό
  • 1 μπουκάλι γλυκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για τις φλωρεντίνες

  • 200γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
  • 50γρ. βούτυρο
  • 140γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι

Το αγαπημένο γλυκό ταψιού σε τρίγωνες μπουκιές και με μια ωραία παραλλαγή σιροπιού.

Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και 100ml από το γλυκό κρασί για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρετε ένα βαρύ σιρόπι. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό του λεμονιού.
Μέσα σε ένα κατσαρολάκι χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα του λεμονιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.
Μεταφέρετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, αφού ζεσταθεί λίγο, ξεκινάτε και ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση. Ανακατεύετε το βούτυρο και μεταφέρετε την κρέμα σε μπολ. Αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βάζετε μπροστά σας τα φύλλα κατά μήκος και με μια κάθετη τομή τα χωρίζετε στη μέση. Τοποθετείτε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα ξανακόβετε στη μέση. Αραδιάζετε όλες τις λωρίδες των φύλλων τη μία πάνω στην άλλη.
Παίρνετε δύο λωρίδες φύλλου μαζί και με ένα πινέλο αλείφετε την πάνω λωρίδα με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος της μια κουταλιά της σούπας κρέμα και τυλίγετε σε τρίγωνο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και αραδιάζετε τα γαλακτομπουρεκάκια το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε βουτυρωμένο ταψάκι που θα τα χωράει ακριβώς. Αλείφετε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Αφήνετε το γαλακτομπουρεκάκια για 2 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν τα σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο τους.
Για τις φλωρεντίνες: Ψιλοκόβετε την ψίχα του φιστικιού ή το μίγμα των ξηρών καρπών στο μπλέντερ. Βάζετε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το μέλι σε τηγάνι να λιώσουν μαζί. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τους ξηρούς καρπούς.
Απλώνετε το μίγμα σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Χαράζετε με μαχαίρι όσο είναι ακόμη μαλακό το ψημένο μίγμα και κόβετε τετράγωνες φλωρεντίνες. Σερβίρετε τα γαλακτομπούρεκα μαζί με παγωτό βανίλια και σπασμένες φλωρεντίνες από πάνω.
Φωτογραφία: Στέλιος Κρεβατόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και 100ml από το γλυκό κρασί για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρετε ένα βαρύ σιρόπι. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό του λεμονιού.

Βήμα 2

Μέσα σε ένα κατσαρολάκι χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα του λεμονιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.

Βήμα 3

Μεταφέρετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, αφού ζεσταθεί λίγο, ξεκινάτε και ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση. Ανακατεύετε το βούτυρο και μεταφέρετε την κρέμα σε μπολ. Αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βάζετε μπροστά σας τα φύλλα κατά μήκος και με μια κάθετη τομή τα χωρίζετε στη μέση. Τοποθετείτε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα ξανακόβετε στη μέση. Αραδιάζετε όλες τις λωρίδες των φύλλων τη μία πάνω στην άλλη.

Βήμα 5

Παίρνετε δύο λωρίδες φύλλου μαζί και με ένα πινέλο αλείφετε την πάνω λωρίδα με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος της μια κουταλιά της σούπας κρέμα και τυλίγετε σε τρίγωνο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και αραδιάζετε τα γαλακτομπουρεκάκια το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε βουτυρωμένο ταψάκι που θα τα χωράει ακριβώς. Αλείφετε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.

Βήμα 6

Αφήνετε το γαλακτομπουρεκάκια για 2 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν τα σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο τους.

Βήμα 7

Για τις φλωρεντίνες: Ψιλοκόβετε την ψίχα του φιστικιού ή το μίγμα των ξηρών καρπών στο μπλέντερ. Βάζετε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το μέλι σε τηγάνι να λιώσουν μαζί. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τους ξηρούς καρπούς.

Βήμα 8

Απλώνετε το μίγμα σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Χαράζετε με μαχαίρι όσο είναι ακόμη μαλακό το ψημένο μίγμα και κόβετε τετράγωνες φλωρεντίνες. Σερβίρετε τα γαλακτομπούρεκα μαζί με παγωτό βανίλια και σπασμένες φλωρεντίνες από πάνω.

Φωτογραφία: Στέλιος Κρεβατόπουλος