21120911_9597_fava_tricolore
clock icon
1:30'

Τρικολόρε φάβας σε φόρμα

Υλικά

  • 500γρ. φάβα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στα 4
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 7-8 φλιτζάνια νερό (περίπου)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα

  • 4-5 λεπτές λωρίδες πιπεριά Φλωρίνης
  • 3-4 τούφες μαϊντανό
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμυδάκι φρέσκο, σε λεπτές ροδέλες
  • λίγη κάππαρη

Ένα εντυπωσιακό συνοδευτικό που ταιριάζει υπέροχα με ψάρια, θαλασσινά αλλά και κοτόπουλο.

Προβράζετε τη φάβα σε τρία φλιτζάνια νερό μέχρι να βγάλει αφρό, τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε με κρύο νερό.
Βάζετε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τη φάβα, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το μπαχάρι. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά περίπου για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό ακόμα κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Η φάβα πρέπει να είναι αρκετά παχύρευστη. Στο τέλος προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάτε τη φάβα με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ να γίνει λεία, αφήνετε λίγο να κρυώσει και τη χωρίζετε ισόποσα σε τρία μπολ.
Σε ένα από τα τρία μπολ προσθέτετε τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε στο μπλέντερ το μαϊντανό με τη φάβα του δεύτερου μπολ να γίνουν ένα λείο πράσινο μίγμα. Σκουπίζετε τις ψητές πιπεριές καλά με χαρτί κουζίνας και τις πολτοποιείτε με τη φάβα του τρίτου μπολ να γίνουν ένα λείο κόκκινο μίγμα.
Παίρνετε μια μέτρια φόρμα (προτιμότερο με λίγο βαθούλωμα στο κέντρο) και τη στρώνετε με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εξέχει από τις άκρες. Στρώνετε ομοιόμορφα το μίγμα της πρώτης στρώσης στη φόρμα. Μετά στρώνετε το πράσινο μίγμα από πάνω και στο τέλος το κόκκινο μίγμα. Σκεπάζετε τη φόρμα με τη μεμβράνη που εξέχει και τη βάζετε στο ψυγείο για να δέσει καλά.
Όταν θέλετε να σερβίρετε βγάζετε τη φόρμα από το ψυγείο και την ξεσκεπάζετε. Την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και αφαιρείτε προσεκτικά τη μεμβράνη. Γαρνίρετε την επιφάνεια τοποθετώντας τις λωρίδες της πιπεριάς ακτινωτά γύρω γύρω, την κάππαρη, και σκορπάτε ανάμεσα σε κάθε ακτίνα ροδέλες από κρεμμυδάκι. Τέλος, καρφώνετε τούφες μαϊντανό στο κέντρο. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προβράζετε τη φάβα σε τρία φλιτζάνια νερό μέχρι να βγάλει αφρό, τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε με κρύο νερό.

Βήμα 2

Βάζετε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τη φάβα, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το μπαχάρι. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά περίπου για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό ακόμα κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Η φάβα πρέπει να είναι αρκετά παχύρευστη. Στο τέλος προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Χτυπάτε τη φάβα με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ να γίνει λεία, αφήνετε λίγο να κρυώσει και τη χωρίζετε ισόποσα σε τρία μπολ.

Βήμα 4

Σε ένα από τα τρία μπολ προσθέτετε τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε στο μπλέντερ το μαϊντανό με τη φάβα του δεύτερου μπολ να γίνουν ένα λείο πράσινο μίγμα. Σκουπίζετε τις ψητές πιπεριές καλά με χαρτί κουζίνας και τις πολτοποιείτε με τη φάβα του τρίτου μπολ να γίνουν ένα λείο κόκκινο μίγμα.

Βήμα 5

Παίρνετε μια μέτρια φόρμα (προτιμότερο με λίγο βαθούλωμα στο κέντρο) και τη στρώνετε με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εξέχει από τις άκρες. Στρώνετε ομοιόμορφα το μίγμα της πρώτης στρώσης στη φόρμα. Μετά στρώνετε το πράσινο μίγμα από πάνω και στο τέλος το κόκκινο μίγμα. Σκεπάζετε τη φόρμα με τη μεμβράνη που εξέχει και τη βάζετε στο ψυγείο για να δέσει καλά.

Βήμα 6

Όταν θέλετε να σερβίρετε βγάζετε τη φόρμα από το ψυγείο και την ξεσκεπάζετε. Την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και αφαιρείτε προσεκτικά τη μεμβράνη. Γαρνίρετε την επιφάνεια τοποθετώντας τις λωρίδες της πιπεριάς ακτινωτά γύρω γύρω, την κάππαρη, και σκορπάτε ανάμεσα σε κάθε ακτίνα ροδέλες από κρεμμυδάκι. Τέλος, καρφώνετε τούφες μαϊντανό στο κέντρο. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Elena Jeffrey