clock icon
1:5'

Τσουρέκια πασχαλινά με σταγόνες σοκολάτας

Υλικά

  • 50γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ
  • ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1½ κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
  • 250γρ. βούτυρο μαλακωμένο, σε κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αβγά + 4 κρόκους, χτυπημένα
  • 1 κρόκο αβγού διαλυμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση

  • 2 φακελάκια Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ

Το απόλυτο πασχαλινό γλύκισμα γίνεται ακόμη πιο λαχταριστό όταν του προσθέτετε μέσα και σταγόνες σοκολάτας. Αν μάλιστα το καλύψετε και με λιωμένη κουβερτούρα, σίγουρα δεν θα το βρει η επόμενη μέρα του Πάσχα!

Διαλύετε τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ στο νερό, προσθέτετε 1 φλιτζάνι αλεύρι και χτυπάτε το χυλό έως ότου γίνει λείος. Σκεπάζετε και αφήνετε το χυλό σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ζεσταίνετε ελαφρά σε κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν το μίγμα γίνει χλιαρό, προσθέτετε τη φουσκωμένη μαγιά, το αλάτι και τα χτυπημένα ολόκληρα αβγά με τους κρόκους.
Προσθέτετε στο μίγμα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ ώστε να γίνει η ζύμη μαλακότερη από του ψωμιού (πρέπει ίσα που να ξεκολλάει από τα χέρια και να είναι μαλακή). Ζυμώνετε καλά στο μίξερ με τον γάντζο ή στο χέρι για μερικά λεπτά, σκεπάζετε και αφήνετε να μείνει σε ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο, για 1½ ώρα περίπου.
Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την κόβετε στα 3 ή στα 4. Πλάθετε κάθε ζυμάρι σε μακρόστενο σχήμα, το πλαταίνετε με τα χέρια σας και ρίχνετε πάνω από μισό φάκελο Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Τις πατάτε με τα χέρια να ενσωματωθούν στη ζύμη και ύστερα τυλίγετε σε ρολό. Πλάθετε με αυτά τα ρολά κοτσίδες ή στεφάνια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς κι αφήνετε τα τσουρέκια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί για ένα μισάωρο να φουσκώσουν ξανά. Τα αλείφετε με τον διαλυμένο κρόκο του αβγού και τα ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά το καθένα.
Ξεφουρνίζετε τα τσουρέκια και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα τυλίξετε σε σελοφάν για να διατηρηθούν μαλακά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ στο νερό, προσθέτετε 1 φλιτζάνι αλεύρι και χτυπάτε το χυλό έως ότου γίνει λείος. Σκεπάζετε και αφήνετε το χυλό σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε ελαφρά σε κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν το μίγμα γίνει χλιαρό, προσθέτετε τη φουσκωμένη μαγιά, το αλάτι και τα χτυπημένα ολόκληρα αβγά με τους κρόκους.

Βήμα 3

Προσθέτετε στο μίγμα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ ώστε να γίνει η ζύμη μαλακότερη από του ψωμιού (πρέπει ίσα που να ξεκολλάει από τα χέρια και να είναι μαλακή). Ζυμώνετε καλά στο μίξερ με τον γάντζο ή στο χέρι για μερικά λεπτά, σκεπάζετε και αφήνετε να μείνει σε ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο, για 1½ ώρα περίπου.

Βήμα 4

Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την κόβετε στα 3 ή στα 4. Πλάθετε κάθε ζυμάρι σε μακρόστενο σχήμα, το πλαταίνετε με τα χέρια σας και ρίχνετε πάνω από μισό φάκελο Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Τις πατάτε με τα χέρια να ενσωματωθούν στη ζύμη και ύστερα τυλίγετε σε ρολό. Πλάθετε με αυτά τα ρολά κοτσίδες ή στεφάνια.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς κι αφήνετε τα τσουρέκια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί για ένα μισάωρο να φουσκώσουν ξανά. Τα αλείφετε με τον διαλυμένο κρόκο του αβγού και τα ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά το καθένα.

Βήμα 6

Ξεφουρνίζετε τα τσουρέκια και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα τυλίξετε σε σελοφάν για να διατηρηθούν μαλακά.