tsoureki formas
clock icon
1:40'

Τσουρέκια φόρμας με σοκολάτα και κανέλα

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 50γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. βούτυρο
  • 320γρ. γάλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¾ κουτ. γλυκού μαστίχα
  • Για τη γέμιση

  • 150γρ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 5-6 κουτ. σούπας ζάχαρη

Ένα ξεχωριστό τσουρέκι φόρμας που θα φτιάξετε πολλές φορές μέσα στο χρόνο. Η Μαγιά Νωπή και το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ θα το κάνουν φουσκωτό και η Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ ακόμη πιο λαχταριστό.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 35-40οC πάνω κάτω. Βάζετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στον κάδο του μίξερ μαζί με το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι και προσαρμόζετε τους γάντζους. Κοπανάτε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη σε ένα γουδί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το μαχλέπι μέχρι να γίνει σκόνη.
Βάζετε τη μαστίχα, το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο και το γάλα σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Τρίβετε με το χέρι τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ μέσα στο μίγμα και το ζεσταίνετε έτσι ώστε να μισολιώσει το βούτυρο, στους 30oC περίπου. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και συνεχίζετε να ανακατεύετε εκτός φωτιάς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μίγμα.
Ρίχνετε το χλιαρό μίγμα στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε στη μεσαία ταχύτητα για 7 με 10 λεπτά περίπου, μέχρι το μίγμα να γυαλίσει, να ξεκολλήσει από τον κάδο και να μαζευτεί στο γάντζο του μίξερ.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μεγαλύτερη λεκανίτσα αλειμμένη με λάδι, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε στο φούρνο να ξεκουραστεί για ένα μισάωρο περίπου, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Στη συνέχεια τα ανοίγετε ένα ένα και με τη βοήθεια πλάστη πάνω σε πασπαλισμένη με αλεύρι επιφάνεια σε φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου, το οποίο στη συνέχεια κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 10x10εκ. περίπου.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε τη ζάχαρη με την κανέλα και σε ένα δεύτερο βάζετε την Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Πασπαλίζετε το κάθε τετράγωνο με κανελοζάχαρη, πασπαλίζετε με μερικές Σταγόνες Κουβερτούρας και στη συνέχεια σκεπάζετε με άλλο κομμάτι ζύμης από πάνω. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτιάξετε ένα πύργο λίγο πιο μικρό από τη φόρμα σας.
Στρώνετε με λαδόκολλα δυο μακρόστενες φόρμες για κέικ. Τοποθετείτε μέσα στην πρώτη φόρμα κάθετα και πολύ προσεχτικά τον πρώτο “πύργο” από τετράγωνα ζυμαριού που φτιάξατε και συνεχίζετε με τον επόμενο. Αφήνετε τις φόρμες με τα τσουρέκια στο φούρνο να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180oC και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν να πάρουν χρώμα και ψηθούν κι εσωτερικά τα τσουρέκια.
Αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία, βγάζετε τα τσουρέκια από τις φόρμες και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 35-40οC πάνω κάτω. Βάζετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στον κάδο του μίξερ μαζί με το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι και προσαρμόζετε τους γάντζους. Κοπανάτε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη σε ένα γουδί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το μαχλέπι μέχρι να γίνει σκόνη.

Βήμα 2

Βάζετε τη μαστίχα, το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο και το γάλα σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Τρίβετε με το χέρι τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ μέσα στο μίγμα και το ζεσταίνετε έτσι ώστε να μισολιώσει το βούτυρο, στους 30oC περίπου. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και συνεχίζετε να ανακατεύετε εκτός φωτιάς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μίγμα.

Βήμα 3

Ρίχνετε το χλιαρό μίγμα στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε στη μεσαία ταχύτητα για 7 με 10 λεπτά περίπου, μέχρι το μίγμα να γυαλίσει, να ξεκολλήσει από τον κάδο και να μαζευτεί στο γάντζο του μίξερ.

Βήμα 4

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μεγαλύτερη λεκανίτσα αλειμμένη με λάδι, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε στο φούρνο να ξεκουραστεί για ένα μισάωρο περίπου, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 5

Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Στη συνέχεια τα ανοίγετε ένα ένα και με τη βοήθεια πλάστη πάνω σε πασπαλισμένη με αλεύρι επιφάνεια σε φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου, το οποίο στη συνέχεια κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 10x10εκ. περίπου.

Βήμα 6

Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε τη ζάχαρη με την κανέλα και σε ένα δεύτερο βάζετε την Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Πασπαλίζετε το κάθε τετράγωνο με κανελοζάχαρη, πασπαλίζετε με μερικές Σταγόνες Κουβερτούρας και στη συνέχεια σκεπάζετε με άλλο κομμάτι ζύμης από πάνω. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτιάξετε ένα πύργο λίγο πιο μικρό από τη φόρμα σας.

Βήμα 7

Στρώνετε με λαδόκολλα δυο μακρόστενες φόρμες για κέικ. Τοποθετείτε μέσα στην πρώτη φόρμα κάθετα και πολύ προσεχτικά τον πρώτο “πύργο” από τετράγωνα ζυμαριού που φτιάξατε και συνεχίζετε με τον επόμενο. Αφήνετε τις φόρμες με τα τσουρέκια στο φούρνο να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 8

Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180oC και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν να πάρουν χρώμα και ψηθούν κι εσωτερικά τα τσουρέκια.

Βήμα 9

Αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία, βγάζετε τα τσουρέκια από τις φόρμες και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε.