tsoureki
clock icon
1:25'

Τσουρέκι αρωματικό

Υλικά

  • 180ml φρέσκο γάλα
  • 50γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 αβγό
  • 2 κρόκους αβγών
  • 400γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 50γρ. φιλέ αμυγδάλου

Το πιο αρωματικό τσουρέκι για το Πάσχα, που θα γίνει αφράτο και λαχταριστό χάρη στη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα και ελέγχετε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, που δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40οC. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα -πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε το αβγό και τον έναν κρόκο. Ανακατεύετε ξανά με το σύρμα μέχρι να φτιάξετε λείο μίγμα και το αδειάζετε στον κάδο του μίξερ.
Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ζυμώνετε με τον γάντζο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια ζύμη. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα μέσα στον κάδο, τη σκεπάζετε με μια λεπτή κουβέρτα ή με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και αφήνετε σε σχετικά ζεστό μέρος (π.χ. σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερμότητας), μακριά από ρεύματα αέρα. Αφήνετε εκεί για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε τρία ίσα μέρη. Πλάθετε το καθένα σε μακρόστενο ρολό, τα ενώνετε όλα στη μία τους άκρη και τα πλέκετε σε πλεξούδα.
Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί, μεταφέρετε εκεί το τσουρέκι και σκεπάζετε το ταψί ξανά με μια κουβέρτα ή με πετσέτες. Το αφήνετε ξανά σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού με τον δεύτερο κρόκο αβγού που έχετε χτυπήσει και πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το τσουρέκι για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα και ελέγχετε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, που δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40οC. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα -πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.

Βήμα 2

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε το αβγό και τον έναν κρόκο. Ανακατεύετε ξανά με το σύρμα μέχρι να φτιάξετε λείο μίγμα και το αδειάζετε στον κάδο του μίξερ.

Βήμα 3

Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ζυμώνετε με τον γάντζο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια ζύμη. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα μέσα στον κάδο, τη σκεπάζετε με μια λεπτή κουβέρτα ή με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και αφήνετε σε σχετικά ζεστό μέρος (π.χ. σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερμότητας), μακριά από ρεύματα αέρα. Αφήνετε εκεί για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε τρία ίσα μέρη. Πλάθετε το καθένα σε μακρόστενο ρολό, τα ενώνετε όλα στη μία τους άκρη και τα πλέκετε σε πλεξούδα.

Βήμα 5

Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί, μεταφέρετε εκεί το τσουρέκι και σκεπάζετε το ταψί ξανά με μια κουβέρτα ή με πετσέτες. Το αφήνετε ξανά σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού με τον δεύτερο κρόκο αβγού που έχετε χτυπήσει και πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το τσουρέκι για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.