TSOUREKI-PRALINA
clock icon
1:30'

Τσουρέκι με πραλίνα και σοκολάτα

Υλικά

Tips

  • Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).

Ένα πολύ πετυχημένο και αγαπημένο «πάντρεμα» για όλα σχεδόν τα γούστα είναι αυτό της σοκολάτας με το παραδοσιακό πασχαλινό (και όχι μόνο) τσουρέκι. Με τα προϊόντα της ΓΙΩΤΗΣ ετοιμάζεται πανεύκολα, θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Βάζουμε το Αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια, ζυγίζουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα ζεσταίνουμε στους 30°C, βάζοντάς τα στον φούρνο για καμιά ώρα αφού τον προθερμάνουμε από πριν στη συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ύστερα τα ρίχνουμε στο μίγμα με το αλεύρι και τη μαγιά. Δουλεύουμε τα υλικά στη 2η ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα. Αν θέλουμε, τη βάζουμε στον φούρνο που έχουμε ρυθμισμένο στους 30°C.

Παίρνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε τα δύο κομμάτια σε σχήμα μπάλας. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα για άλλα 20 λεπτά.

Ανοίγουμε την πρώτη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να πάρει ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνουμε πάνω του μια λεπτή στρώση πραλίνας.

Ρίχνουμε διάσπαρτα τη μισή ψιλοκομμένη Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ, τα μισά αμύγδαλα και τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με κανέλα όλη την επιφάνεια.

Διπλώνουμε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνουμε τις δύο άκρες μεταξύ τους.

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο τσέρκι ή ταψί, διαμέτρου 28cm. Κόβουμε με το ψαλίδι λίγο τη ζύμη από πάνω σε μερικά σημεία (2-3) και τοποθετούμε σε ζεστό φούρνο στους 35°C. Το αφήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο τσουρέκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C, αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό και τα ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Γαρνίρουμε τα τσουρέκια, αφού κρυώσουν, με την υπόλοιπη Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ, που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί και τα υπόλοιπα αμύγδαλα, αφού τα καβουρδίσουμε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή, Συνταγή: Δημήτρης Χρονόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το Αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια, ζυγίζουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα ζεσταίνουμε στους 30°C, βάζοντάς τα στον φούρνο για καμιά ώρα αφού τον προθερμάνουμε από πριν στη συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ύστερα τα ρίχνουμε στο μίγμα με το αλεύρι και τη μαγιά. Δουλεύουμε τα υλικά στη 2η ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.

Βήμα 2

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα. Αν θέλουμε, τη βάζουμε στον φούρνο που έχουμε ρυθμισμένο στους 30°C.

Βήμα 3

Παίρνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε τα δύο κομμάτια σε σχήμα μπάλας. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα για άλλα 20 λεπτά.

Βήμα 4

Ανοίγουμε την πρώτη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να πάρει ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνουμε πάνω του μια λεπτή στρώση πραλίνας.

Βήμα 5

Ρίχνουμε διάσπαρτα τη μισή ψιλοκομμένη Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ, τα μισά αμύγδαλα και τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με κανέλα όλη την επιφάνεια.

Βήμα 6

Διπλώνουμε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνουμε τις δύο άκρες μεταξύ τους.

Βήμα 7

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο τσέρκι ή ταψί, διαμέτρου 28cm. Κόβουμε με το ψαλίδι λίγο τη ζύμη από πάνω σε μερικά σημεία (2-3) και τοποθετούμε σε ζεστό φούρνο στους 35°C. Το αφήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο τσουρέκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C, αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό και τα ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Βήμα 8

Γαρνίρουμε τα τσουρέκια, αφού κρυώσουν, με την υπόλοιπη Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ, που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί και τα υπόλοιπα αμύγδαλα, αφού τα καβουρδίσουμε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή, Συνταγή: Δημήτρης Χρονόπουλος