pitakia me anthotyro kai karu
clock icon
60'

Τυροπιτάκια με ανθότυρο και κάρι

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500γρ. ανθότυρο ολόπαχο
  • 1 αβγό
  • 1½ κουτ. σούπας κάρι
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • σουσάμι για το πασπάλισμα των φύλλων (περίπου 3-4 κουτ. σούπας)

Αυτή η συνταγή για τυροπιτάκια συνδυάζει αρμονικά το κρητικό τυρί με τα φρέσκα αρώματα του δυόσμου και τα ανατολίτικα του κάρι. Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε! Είναι εύκολα, οικονομικά και γίνονται ανάρπαστα όπου κάνουν εμφάνιση.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον ανθότυρο κομμένο, τον λιώνετε μ’ ένα πιρούνι, προσθέτετε μέσα το αβγό και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το κάρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώνετε στον πάγκο τα φύλλα κρούστας και τα κόβετε σε τρεις λωρίδες κατά μήκος. Παίρνετε μια μία τις λωρίδες, με ένα πινέλο τις αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο και στην κάτω άκρη τους βάζετε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση πριν τις τυλίξετε σε τριγωνάκια.

Αραδιάζετε τα πιτάκια μέσα σ’ ένα ταψί καλά βουτυρωμένο με το βούτυρο, βουτυρώνετε και από πάνω τα πιτάκια με ένα πινέλο και τα πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά, χλιαρά, ακόμη και κρύα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον ανθότυρο κομμένο, τον λιώνετε μ’ ένα πιρούνι, προσθέτετε μέσα το αβγό και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το κάρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώνετε στον πάγκο τα φύλλα κρούστας και τα κόβετε σε τρεις λωρίδες κατά μήκος. Παίρνετε μια μία τις λωρίδες, με ένα πινέλο τις αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο και στην κάτω άκρη τους βάζετε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση πριν τις τυλίξετε σε τριγωνάκια.

Βήμα 3

Αραδιάζετε τα πιτάκια μέσα σ’ ένα ταψί καλά βουτυρωμένο με το βούτυρο, βουτυρώνετε και από πάνω τα πιτάκια με ένα πινέλο και τα πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά, χλιαρά, ακόμη και κρύα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb