tiropitaekso1
clock icon
2:0'

Τυρόπιτα «ζεματιστή»

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 500ml νερό ζεστό (μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο)
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη
  • 200γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο

Ιδιαίτερη τυρόπιτα που μοιάζει πολύ με ψημένο τυρόψωμο. Η παρασκευή της είναι εξαιρετικά απλή, απλώς χρειάζεται υπομονή για το άνοιγμα των φύλλων με το χέρι.

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ πάγκου, ρίχνετε το αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό νερό, δουλεύοντας ταυτόχρονα τα υλικά με τα χέρια σας -ή με τον γάντζο του μίξερ- με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνετε το νερό σταδιακά καθώς μπορεί να μην χρειαστεί όλο ή αντίθετα, ίσως η ζύμη «πάρει» λίγο παραπάνω. Συνεχίζετε το ζύμωμα για 6 - 8 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη ελαστική και μαλακή.
Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυμώνετε έντονα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι το λάδι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε κατά μέρος για 1½ ώρα για να ξεκουραστεί και να μαλακώσει, για να ανοίγει εύκολα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ξετυλίγετε τη ζύμη και την κόβετε σε 4 ίσα κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο. Σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια ρίχνετε 1 κουτ. σούπας από το μίγμα και το απλώνετε καλά με ένα πινέλο. Βάζετε εκεί το ένα κομμάτι ζύμης και το πιέζετε με τις παλάμες σας για να πλατύνει. Κάθε τόσο βουτάτε τα χέρια σας στο μίγμα για να λαδωθούν καλά και συνεχίζετε να ανοίγετε τη ζύμη, πιέζοντάς την και με τα δάχτυλά σας, μέχρι να φτιάξετε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. Επειδή η ζύμη είναι αρκετά ελαστική και «μαζεύει», πρέπει να ξέρετε ότι η διαδικασία χρειάζεται λίγη υπομονή και επίμονη πίεση με τις παλάμες σας.
Πασπαλίζετε το φύλλο με ¼ της τριμμένης φέτας και το τυλίγετε σε ρολό. Το ανασηκώνετε από τις δύο άκρες του με τα χέρια σας και το πιέζετε στις παλάμες σας, ενώνοντάς τες, ώστε το ρολό να πιεστεί και να γίνει σαν μπάλα (η γέμιση δεν θα βγει έξω γιατί είναι καλά τυλιγμένη στο ρολό). Το πλάθετε σε μπάλα, το πιέζετε λίγο να πλατύνει και το βάζετε στο κέντρο ενός ελαφρώς λαδωμένου ταψιού με διαστάσεις περίπου 28 x 35 εκ.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και τα βάζετε το ένα επάνω στο άλλο στο κέντρο του ταψιού, φτιάχνοντας έτσι έναν «πύργο».
Με τα χέρια σας πιέζετε με τις παλάμες σας τον «πύργο» για να απλώσει και να καλύψει όλο τον πυθμένα του ταψιού. Χαράζετε βαθιά την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια ή σε καρεδάκια. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία. Τη σερβίρετε ζεστή.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ πάγκου, ρίχνετε το αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό νερό, δουλεύοντας ταυτόχρονα τα υλικά με τα χέρια σας -ή με τον γάντζο του μίξερ- με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνετε το νερό σταδιακά καθώς μπορεί να μην χρειαστεί όλο ή αντίθετα, ίσως η ζύμη «πάρει» λίγο παραπάνω. Συνεχίζετε το ζύμωμα για 6 - 8 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη ελαστική και μαλακή.

Βήμα 2

Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυμώνετε έντονα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι το λάδι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε κατά μέρος για 1½ ώρα για να ξεκουραστεί και να μαλακώσει, για να ανοίγει εύκολα.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ξετυλίγετε τη ζύμη και την κόβετε σε 4 ίσα κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο. Σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια ρίχνετε 1 κουτ. σούπας από το μίγμα και το απλώνετε καλά με ένα πινέλο. Βάζετε εκεί το ένα κομμάτι ζύμης και το πιέζετε με τις παλάμες σας για να πλατύνει. Κάθε τόσο βουτάτε τα χέρια σας στο μίγμα για να λαδωθούν καλά και συνεχίζετε να ανοίγετε τη ζύμη, πιέζοντάς την και με τα δάχτυλά σας, μέχρι να φτιάξετε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. Επειδή η ζύμη είναι αρκετά ελαστική και «μαζεύει», πρέπει να ξέρετε ότι η διαδικασία χρειάζεται λίγη υπομονή και επίμονη πίεση με τις παλάμες σας.

Βήμα 4

Πασπαλίζετε το φύλλο με ¼ της τριμμένης φέτας και το τυλίγετε σε ρολό. Το ανασηκώνετε από τις δύο άκρες του με τα χέρια σας και το πιέζετε στις παλάμες σας, ενώνοντάς τες, ώστε το ρολό να πιεστεί και να γίνει σαν μπάλα (η γέμιση δεν θα βγει έξω γιατί είναι καλά τυλιγμένη στο ρολό). Το πλάθετε σε μπάλα, το πιέζετε λίγο να πλατύνει και το βάζετε στο κέντρο ενός ελαφρώς λαδωμένου ταψιού με διαστάσεις περίπου 28 x 35 εκ.

Βήμα 5

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και τα βάζετε το ένα επάνω στο άλλο στο κέντρο του ταψιού, φτιάχνοντας έτσι έναν «πύργο».

Βήμα 6

Με τα χέρια σας πιέζετε με τις παλάμες σας τον «πύργο» για να απλώσει και να καλύψει όλο τον πυθμένα του ταψιού. Χαράζετε βαθιά την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια ή σε καρεδάκια. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία. Τη σερβίρετε ζεστή.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή